ČOVJEK SNAŽNOG INTELEKTA

Ambasada Francuske u BiH: Francuska oplakuje generala Jovana Divjaka

Njegova smrt je veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu, kazali su

General Jovan Divjak je bio veliki prijatelj Francuske. Agencije

Piše: A. K.

9.4.2021

Francuska ambasada i Francuski Institut u Bosni i Hercegovini sa velikom tugom primili su vijest o smrti generala Jovana Divjaka, velikog bosanskog patriote koji je stao u odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva tokom rata 90-tih godina.

- Veliki humanista, čovjek iz kulture i snažnog intelekta, general Jovan Divjak cijeli svoj život bio je solidaran posebno sa najranjivijim i zaboravljenim, kao što su mladi Romi kojima je omogućio da završe visoke studije, na šta je bio ponosan. Hiljade mladih Bosanaca dobili su priliku da studiraju zahvaljujući udruženju "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" , čiji je osnivač, a koje je francuska ambasada u Bosni i Hercegovini kontinuirano podržavala - naveli su iz Ambasade Francuske.

Dodaju da izražavaju najiskrenije saučešće, te dodaju da je njegova smrt veliki gubitak za BiH.

- Francuska oplakuje generala Jovana Divjaka i kao velikog frankofonog prijatelja Francuske i Francuza, prvog Bosanca dobitnika Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja. Francuski institut i Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini izražavaju svoje najiskrenije saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Njegova smrt je veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu - zaključuje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.