RAMAZAN U HERCEGOVINI

U Gacku klanjačima podijeljena halva

Prema riječima hafiza Sadik ef. Fazlagića i ove godine mjesec ramazan se dočekuje u specifičnim i neizvjesnim okolnostima

P. M.

U MIZ Trebinje teravija je klanjana u Osman pašinoj džamiji

Foto: P. Mucović


U istočnoj Hercegovini, baš kao i u drugim dijelovima BiH večeras je klanjana prva tervija ovogodišnjeg ramazana.

U MIZ Trebinje teravija je klanjana u Osman pašinoj džamiji u Starom gradu.

Prema riječima hafiza  Sadik ef. Fazlagića i ove godine mjesec ramazan se dočekuje u specifičnim i neizvjesnim okolnostima, zbog pandemije COVID 19 koja još uvijek uzima veliki danak porodice i prijatelja.

 • Vjernivi klanjali teraviju

  Vjernivi klanjali teraviju

  Foto: P. Mucović


- Imajući u vidu da je mjesec Ramazan, mjesec neizmjerne Allahove milosti, oprosta i bereketa koje On Uzvišeni spušta na Svoje robove, da je to mjesec u kojem je prva trećina rahmet – Allahova dž.š. milost, druga magfiret – oprost od grijeha, a treća oslobođenje od džehenemske vatre, to je prilika da kroz iskrene i raznovrsne ibadete budemo od onih koji će biti u okrilju Njegove milosti i zadovoljstva - izjavio je ef. Fazlagić podsjetivši da je mjesec ramazan, prije svega, mjesec posta, kojim kao posebnim vidom ibadeta, čisti  duša i tijelo od raznih dunjalučkih nečistoća, a da nagradu za post daje samo Uzvišeni.

- Svim vjernicima i vjernicama islamske vjeroispovijesti, a posebno onima sa područja Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, kako u našoj domovini BiH, tako i širom svijeta, želim hairli i berićetne ramazanske dane, sa dovom Allahu dž.š. da ih zajedno provedu u zdravlju i rahatluku i pokornosti samo Njemu Uzvišenom - zaključio je ef. Fazlagić.

 • Vjernici klanjali teraviju

  Vjernici klanjali teraviju

  Foto: P. Mucović


Na području MiZ Gacko i Bileća prva teravija klanjana je u Kuli Fazlagića, a hanuma Šaćira Habul prije teravih-namaza podijelila je klanjačima tradicionalni slatkiš halvu.

Sadet ef. Bilaić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća, je podsjetio da je ovo drugi ramazan koji se dočekuje u okolnostima pandemije COVID-19, i da smo na žalost postoje ljudi koji još uvijek nisu ni svjesni problema ni stanja u kojem se nalazi društvo u borbi sa ovom zaraznom infekcijom.

- Kada su u pitanju ljudsko zdravlje i život, oni su prioritet u islamu. S toga smo iščekivali i radovali se ramazanu još više u nadi da ćemo u njegovim mubarek noćima i  danima naći utjehu i olakšanje akobogda. U ovim odabranim danima molimo za zdravlje i pokažimo svoju veliku zahvalnost svima koji nam pomažu  da se sačuvamo raznih virusa i bolesti. Ovo je mjesec pomaganja onima koji su u potrebi i iskoristimo tu priliku na najbolji način. To je nešto što nas čini sretnima i zadovoljnima - naglasio je ef. Bilalić.

 • Vjernici na teraviji

  Vjernici na teraviji

  Foto: P. Mucović


- Molimo Dragog Boga da nam podari  snage i zdravlja da u miru i rahatluku ispostimo mubarek  mjesec ramazan! - istakao je ef. Bilalić.

Teravih-namaz će se u vrijeme ramazana klanjati u svim džamijama MIZ Trebinje prema već utvrđenom rasporedu VPS Medžlisa a pomoćnik-teravih imam je Tarik Buljubašić.

Na području MIZ Gacko i Bileća teravih namaz će se klanjati u svim obnovljenim džamijama i mesdžidu, a pomoćnika za ovaj Ramazan nema zbog epidemiološke situacije.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na