INTENZIVIRANJE SARADNJE

Zoran Tegeltija i Gordan Grlić Radman razgovarali o aktuelnim temama

Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijama uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH

A. K.

15.4.2021

Današnji sastanak u Sarajevu. Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama. Akcenat je stavljen na prevazilaženje krize izazvane pandmijom koronavirusa, mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemalje u oblastima od obostranog interesa, te o procesu evropskih integracija.

Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijama uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dosljednu primjenu mehanizma koordinacije.


Sadržaj "non papera"

On je naglasio da je ispunjavanje uslova za pristup EU i sticanje kandidatskog statusa prioritet Vijeća ministara, te izrazio očekivanje da Evropska unija pokaže više spremnosti da prihvati nove članice.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija zahvalio je Vladi Hrvatske i ministru Grlić Radmanu na podršci i pomoći BiH na evropskom putu, izrazivši nadu da će BiH dobiti status kandidata u ovoj godini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministar Grlić Radman upoznao je predsjedavajućeg Tegeltiju o sadržaju "non papera" o BiH koji su upućeni u Brisel.


Sastanku prisustvovali Turković i Bevanda

Sagovornici su ocijenili dobrom dosadašnju saradnju dviju zemalja, isatakavši da i pored dobrih odnosa postoje određena pitanja koja zahtijevaju rješavanje kroz aktivnije bilateralne aktivnosti na političkom i ekspertskom nivou, poput rješavanja pitanja Trgovske gore, razgraničenja i imovinsko-pravnih pitanja.

Predsjedavajući Vijeća ministara pozdravio je intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa, te izrazio posebnu zahvalnost Hrvatskoj na dosadašnjoj pomoći i donacijama u borbi protiv koronavirusa.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.