ANALIZA

Radikalni Efendić ulaskom u SBiH spašava i SDA

Uzimajući u obzir Efendićeve ideološke poglede, njegovu dosadašnju političku historiju i klan kojem pripada, teško je očekivati da on bude politički faktor koji će zajedno s građanskim snagama i strankama dugoročno raditi na rušenju SDA

Semir Efendić. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

24.4.2021

Nakon višemjesečnih špekulacija i priprema, konačno je dogovorio sebi novi angažman. Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad napušta SDA i preuzet će Stranku za BiH. Nema nikakve sumnje da će prelazak Efendića predstavljati značajan vjetar u leđa stranci koja je, nakon poraza Harisa Silajdžića u utrci za Predsjedništvo 2010., te potom i njegovog povlačenja iz politike, polako otišla u zaborav i postala marginalan faktor u političkom životu Bosne i Hercegovine.


Tri faktora

Sada se uveliko špekuliše ko će sve ići stopama Efendića i ko su načelnici i vijećnici koji će mu se pridružiti.

No, mnogo važnije pitanje od toga je kakvu će ulogu na političkoj sceni igrati Stranka za BiH na čelu s Efendićem i koji su krajnji ciljevi kompletnog projekta.

Tri su faktora na osnovu kojih možemo suditi o tome. Jedan su trenutni politički interesi, drugi je ideologija, a treći historija.



Politički interesi

Kada je riječ o prvoj tački, valja primjetiti da Efendićevo preuzimanje Stranke za BiH dolazi svega nekoliko sedmica nakon što se Silajdžić pompezno vratio u javnost. Iako nije definitivno potvrdio da se planira kandidirati za Predsjedništvo 2022., pouzdani izvori potvrđuju da je Efendić doveden u stranku upravo pod pokroviteljstvom Harisa Silajdžića koji, nakon što je nekarizmatični Amer Jerlagić potpuno marginalizirao stranku, planira preko Stranke za BiH jačati i vlastitu poziciju za izbore 2022. 

Nema nikakve sumnje da će s obzirom na jaku bazu u Novom Gradu i popularnost koju uživa, Efendić izvjesno doprinijeti rastu SBiH. Pored Silajdžića, druga ličnost koja „šuruje“ u projektu Efendićevog preuzimanja Stranke za BiH jeste Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA. Iako je u ovoj stranci marginaliziran u vrijeme Sulejmana Tihića, što se nastavilo i nakon što je Bakir Izetbegović preuzeo kormilo, Čengić nikada nije odustao od upravljanja političkim procesima iz sjene. Nakon što nije uspio u Konakovićevoj „Narod i pravda“ ostvariti značajniji utjecaj, Čengić sada polaže nade u svog malezijskog studenta koji pripada njegovom lobiju.


Ideologija

Sada dolazimo i do ideologije. Iako građanska javnost generalno sa simpatijama gleda na pojedince koji napuste SDA, ne smiju se s uma smetnuti idejne vrijednosti koje vode Efendića. Pored izrazito vjerskog karaktera klana kojem pripada, Efendić je i godinama javno demonstrirao ultrakonzervativne i tvrdolinijaške političke stavove, najčešće upakovane u primitvne istupe. Tako je, svojevremeno, rasistički vrijeđao ljude iz Sandžake, „analizirajući“ njihovo genetsko porijeklo i tvrdeći da uopšte nemaju pravo nazivati se Bošnjacima, feministkinje je nazivao frustriranim, otvoreni je simpatizer fašističkog kolaboracioniste Mustafe Busuladžića, itd.

Ipak, Efendić je svoj imidž prvenstveno nastojao graditi kao uspješan načelnik koji u svoju općinu dovodi investicije i realizuje uspješne projekte, zbog čega u prvom fokusu nisu bila njegova ideološka stanovništa.


Historija

Ako se pogleda historija djelovanja Stranke za BiH ono što je bjelodano je da ta stranka, nastala 1996. nakon što je Haris Silajdžić istupio iz Stranke demokratske akcije, godinama služila kao vjerni partner od kojeg je SDA uvijek mogla računati na podršku i pravljenje koalicije.

Iako izlazak Efendića iz SDA može na prvu izgledati kao težak udarac za ovu stranku koji dovodi do njenog dodatnog osipanja i gubitka jedine sarajevske gradske općine u kojoj ima vlast, najveću korist iz svega bi mogla izvući upravo SDA koja, u jeku bezbrojnih skandala, afera i optužnica, doživljava svojevrsni politički potop. Naime, s Efendićem na čelu, Stranka za BiH postaje još jedna desna stranka koja dobija šansu da se preporodi i osigura glasove konzervativnijeg glasačkog tijela nezadovoljnog sa SDA, te tako spriječi da ti glasovi odu nekoj od stranaka koje, za razliku od SBiH, zauzimaju beskompromisno suprotstavljenu poziciju prema SDA.

Uzimajući u obzir Efendićeve ideološke poglede, njegovu dosadašnju političku historiju i klan kojem pripada, teško je očekivati da on bude politički faktor koji će zajedno s građanskim snagama i strankama raditi na rušenju SDA, još manje da to potraje. Upravo suprotno, Efendić na čelu jedne stranke s kojom je moguće koalirati može biti upravo slamka spasa koju SDA u ovom trenutku treba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.