PROBLEMI

Policija ne može natjerati migrante da nose maske

Otežavajuća okolnost je što nemaju lične dokumente, kaže Mirza Hadžiabdić

Policija migrante može samo upozoriti da stave masku. Arhiva

Piše: Adela Kukić

28.4.2021

Dok građani Kantona Sarajevo plaćaju kazne od 500 do 1.500 KM, migrante niko ne može natjerati da nose maske. Nemaju identifikacione dokumente i, osim sigurnosne, predstavljaju i epidemiološku prijetnju. Njih skoro 2.000 nalazi se u privremenim prihvatnim centrima u Kantonu Sarajevo.

Nema ovlaštenja

Iz MUP-a KS su nam rekli da su njihove mogućnosti ograničene, nemaju mehanizme kojima bi natjerali migrante da poštuju zakone.

Grupe migranata u vozilima javnog prijevoza bez zaštitnih maski su prizori koji građane Kantona Sarajevo svakodnevno uznemiruju.

- Strašno, uđu u tramvaj i nijedan nema masku. Kako za nas zakon važi, a za njih ne važi? Zna li iko koliko ih je zaraženih, jer svi mi, koji koristimo javni prijevoz, u opasnosti smo da nam prenesu virus - kazao nam je jedan Sarajlija.

Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, rekao nam je da policajci opominju migrante da koriste maske, ali tu njihova ovlaštenja prestaju.

Osim molbe i usmenog upozorenja, ne mogu ništa više uraditi.

- Prekršajne sankcije nema, a otežavajuća okolnost je da nemaju lične dokumente. Jer, prema toj osnovi, Sud vodi prekršajni postupak - kazao nam je Hadžiabdić.

Izmjene zakona

Glavni inspektor u Upravi policije MUP-a KS Džafer Hrvat kaže da je policija detektirala ovaj problem te da poduzimaju aktivnosti na njegovom rješavanju.

- Naredba kojom se nalaže nošenje zaštitnih maski odnosi se i na migrante, ali se ona realizira s poteškoćama jer niko od njih nema lične dokumente kod sebe. Uočili smo problem i inicirali izmjene i dopune Zakona o prekršajima FBiH - navodi Hrvat.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, objašnjava on, primat ne bi bio na sredstvima za identifikaciju, poput lične karte, vozačke dozvole ili pasoša, a to bi omogućilo sankcioniranje migranata koji se kreću na teritoriji BiH bez identifikacionih dokumenata. 

U Kantonu Sarajevo bilo 30 pozitivnih slučajeva

- U prihvatnim centrima u Blažuju i Ušivku od početka pandemije registrirano je 30 migranata pozitivnih na koronavirus. U centrima trenutno nema aktivnih slučajeva - kazala nam je Ilarija Bašić, PR Danskog vijeća za izbjeglice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.