PARLAMENT BIH

Neće biti spuštanja cenzusa unutar kandidatskih lista

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je pojasnio da predloženi zakon regulira finansiranje izbora u situacijama kada nije usvojen budžet

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Fena

Piše: E. H.

28.4.2021

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas zahtjev zastupnika Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, koji predviđa održavanje izbora, odnosno finansiranje izbora i onda kada budžet nije usvojen.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je pojasnio da predloženi zakon regulira finansiranje izbora u situacijama kada nije usvojen budžet.

Podsjetio je na nedavnu situaciju, kada su bili aktuelni lokalni izbori, da su oni prolongirani, jer nije bio usvojen budžet.

Napomenuo je da su tada i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda tada kazali da novac kao takav nije problem, da ga ima, ali da ne postoji zakonska pretpostavka da se taj novac prebaci.

- Ovaj zakon je vrlo jednostavan i on predviđa da će finansiranje izbora biti neupitno, odnosno da se izbori mogu finansirati i kada je na snazi privremeno finansiranje - kazao je Magazinović.

Zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja, zahtjev da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.

Danas je razmatran i zahtjev poslanika Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da predloženi zakon predviđa smanjenje unutrašnjeg praga na listama s 20 na 10 posto.

Kako kaže taj zakon popravlja disbalans koji postoji u određenim slučajevima između onoga što građani žele svojim glasovima i onoga što su stranke postavile kreirajući izborne liste.

Međutim, zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja i ovaj zahtjev da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.