INICIJATIVE

Institut za istraživanje genocida Kanada za spomenik Grahamu Bamfordu u Sarajevu

Podsjećaju da se Bamford spalio 29. aprila 1993. ispred zgrade Donjeg doma britanskog Parlamenta

Graham Bamford. Agencije

Fu. M.

29.4.2021

Institut za istraživanje genocida Kanada pozvao je gradonačelicu Sarajeva i bosanskohercegovačke lidere da učine dodatne napore na izdavanju dozvole za izgradnju spomenika Grahamu Bamfordu u Sarajevu.

Podsjećaju da se Bamford spalio 29. aprila 1993. ispred zgrade Donjeg doma britanskog Parlamenta, da bi svojom žrtvom podsjetio na uništavanje države BiH, kao i na agresiju i genocid i ubijanje ljudi, žena i djece pred očima inertnog čovječanstva.

Ističu da njegov ljudski čin saosjećanja s patnjama bosanskih ljudi, žena i djece prevazilazi sve licemjerne predstave o ljudskosti koje nam isporučuje doba bez morala i stida, te da je umro u strašnim mukama nakon što je vidio na televiziji snimak spaljenih porodica u Ahmićima.

- Smatramo da je krajnije vrijeme da se spomenikom zabilježi Grahamova životna žrtva za jednu malu po površini, a veliku po ideju zemlju, Bosnu i Hercegovinu. Taj spomenik treba biti mjesto gdje ćemo se dostojanstveno sjećati i zauvijek njegovati kulturu sjećanja na tog velikog čovjeka, ali i na genocid u BiH - saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.