PROTESTI

Ovo su snažne poruke koje su obespravljeni radnici danas poslali vlastima u Sarajevu

"Uzeli ste iz rudnika puno više nego što potražujete!", "Rudari to znaju, država se ne glumi. Za državu se bori, živi i umire!", "Ako bude trebalo, svi naši "vozovi" dolaze do vas!", neke su od poruka

Rudari jutros u Sarajevu: Neće dozvoliti otpuštanja. E. Trako

Piše: L. S.

1.5.2021


Snažne poruke bh. vlastima poslali su danas s protesta obespravljeni bh. radnici. 






Stotine komorata stigle jutros u Sarajevo. E. Trako

"Uzeli ste iz rudnika puno više nego što potražujete!", "Rudari to znaju, država se ne glumi. Za državu se bori, živi i umire!", "Ako bude trebalo, svi naši "vozovi" dolaze do vas!", neke su od poruka na transparentima koje su jutros u Sarajevu nosili rudari.


Rudari se na ulici bore za svoja prava. E. Trako

Nakon što se nekoliko stotina rudara okupilo pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu ističući da neće dopustiti otpuštanje više hiljada komorata, za protest na Praznik rada odlučili su se i iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.


Okupljanje rudara u Sarajevu. E. Trako

Organizirali su vožnju gradom, uz zaustavljanje ispred tržnih centara, a sve kako bi skrenuli pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u tom sektoru.


I grob, i rob - slogan je pod kojim danas protestiraju trgovci. E. Trako

"I grob, i rob! Šta nam još spremate?", "Ja sam trgovac - rob. Šutim, radim i trpim. Taj vaš omiljeni film više nije u ponudi", poručili su trgovci nadležnima.



Jedna od poruka trgovaca vlastima. E. Trako

Protestnu šetnju organizirali su i članovi Sindikata metalaca Federacije BiH, a zaustavili su se pred zgradom Vlade FBiH gdje su iznijeli svoje zahtjeve i poručili da će se, ako oni ne budu ispunjeni, u septembru desiti veliki radnički protesti.


Radnici poručili: Ili ispunjenje zahtjeva, ili veliki protesti u septembru. E. Trako

"Naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom!", "Zahtijevamo pravične plaće za minimum dostojanstva", neki su od nastpisa na transparentima koje su nosili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.