NA LICU MJESTA

Na Sarajevski aerodrom stigao kontingent od 10.500 "Pfizerovih" vakcina iz EU

Primopredaju će izvršiti evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg

E. Halimić

4.5.2021

Pošiljka vakcina stigla u BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao je prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa iz EU.

Riječ je o 10.500 "Pfizerovih" vakcina. Primopredaju će izvršiti evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenber) koji su ranijim letom stigli u Sarajevo.


- Ovo je prva zvanična isporuka vakcina preko EU. Radi se o 10.500 doza koje će svake sedmice stizati u BiH. Ovo je prva isporuka. Očekujemo vrlo brzo dogovor za isporuku vakcina "AstraZeneca". Zahvalni smo EU i Vladi Austrije - kazao je ovim povodom predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.


Dodao je da će BiH biti isporučeno nešto više od 800.000 doza.


- Do kraja drugog kvartala bit ćemo blizu milion doza. Ostaje nam dalje da radimo na nabavci novih doza, očekujemo da entiteti kroz direktnu nabavku pribave određeni broj - istakao je Tegeltija.


Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ovom prilikom kazao da je sretan što je danas u Sarajevu.


- Ovo je veliki dan i mi pokazujemo da brinemo za BiH i ovu regiju. Vrlo važan moment, za podsticaj vakcinacije u BiH. Moramo osigurati vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji. BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je početak, jer moramo vakcinisati sve - kazao je Varhelji.


Dodao je da ovo nije bio lagan zadatak.


- Evropa brine o vama. Evropskoj uniji je stalo do BiH i regiona. To je naša osnovna poruka - istakao je Varhelji.


U saopćenju ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina “BioNTech/Pfizer” koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.