U POSLJEDNJA 24 SATA

U Kantonu Sarajevo preminula tri pacijenta, 22 novozaražene osobe

Dvaneset osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije

A. K.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 35

Foto: Arhiva


U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo, testirane su 402 osobe na prisustvo koronavirusa, od čega su 22 bile pozitivne. U istom periodu od infekcije koronavirusom su se oporavile 73 osobe, a tri pacijenta su preminula.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 12 odnosno 54,54 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Kanton Sarajevo bilježi 785 aktivnih slučajeva covid infekcije, au samoizolaciji se trenutno nalazi 3.713 naših sugrađana.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.073 osobe zaražene koronavirusom, kao i 50.057 oporavljenih, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 35, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 58.

Hospitalizirano 196 pacijenata

Trenutno je u KS hospitalizirano 196 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 130, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 66 pacijenata. Na respiratoru, u KCUS-u su tri pacijenta.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste 22 pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene četiri osobe.

U Covid ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 290 pacijenata, od kojih je devet transportovano u Opću bolnicu, a dva na KCUS.

Zabilježena 272 poziva

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 64, u Novom Gradu 27, u Semizovcu 18 i na Ilidži 13. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 339.

Covid pozivni centar je zabilježio 272 poziva, a obavljeno je i 145 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na