FEDERALNI MINISTAR

Džindić: Nijedan rudar ne smije ostati bez posla

I Andelija ističe da je sindikalcima obećano da nijedan radnik neophodan rudnicima neće ostati bez ugovora o radu

Najviše nesporazuma je bilo u vezi s planiranim otpuštanjem uposlenika u rudnicima. Fena

Fena

5.5.2021

Nijedan rudar ne smije ostati bez posla, izjavio je na pres-konferenciji federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić nakon sastanka održanog danas između predstavnika tog ministarstva, "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine" kao koncerna u čijem su sastavu rudnici, kao i predstavnika Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja Federacije Bosne i Hercegovine.


Sastanak je prekinut a po Džindićevim riječima, saglasnosti je bilo samo o prvoj od osam tačaka sporazuma koji je Sindikat jutros predložio drugim dvjema stranama, istučući zahtjeve.


Najviše nesporazuma je bilo u vezi s planiranim otpuštanjem uposlenika u rudnicima, na osnovu plana prestrukturiranja, koji su, po Džindićevim riječima, režijsko osoblje a nikako rudari. Ako je greškom došlo do plana za otpuštanje kojeg rudara, to će brzo biti ispravljeno, naveo je.


Ministar smatra da je dogovor ipak moguć te izražava spremnost za brzi nastavak razgovora.


Smatra i da su pregovarači danas mogli doći do drafta sporazuma "Elektroprivrede" i Sindikata, ali i dodaje da budući sporazum treba da sadrži, ne samo očekivanje sindikata, već i tačku o tome šta Elektroprivreda traži od druge strane.


Plan reorganizacije rudnika nije ničiji hir već potreba, ističe ministar, budući da većina rudnika koncerna trenutno ne može od svojih ukupnih prihoda isplatiti plaće i druge obaveze.


Namjera Vlade FBiH i "Elektroprivrede" je uravnoteženje te situacije u rudnicima, Džindićeve su riječi.



Direktor "Elektroprivrede BiH" Admir Andelija je na ovoj pres-konferenciji izjavio da je današnji sastanak nažalost morao biti prekinut nakon pola sata i da u startu nije bilo razumijevanja od Sindikata koji je, po njegovim riječima, nastupio ultimativno, tražeći ispunjavanje tačaka predloženog sporazuma.


I Andelija ističe da je sindikalcima obećano da nijedan radnik neophodan rudnicima neće ostati bez ugovora o radu.


Problem je nastao, dodao je, kad je razgovarano o blizu 1.700 uposlenika svih rudnika koncerna koji nisu neophodni kadrovi rudnicima.


Direktor je, kao i ministar Džindić, naveo da će "Elektroprivreda BiH" donijeti odluku o izdvajanju 115 miliona KM za set pozajmica rudnicima u cilju zbrinjavanja viška uposlenika.


Odgovarajući na novinarska pitanja, Andelija navodi da je takvih uposlenika, u osnovnom sektoru šest rudnika, 1.699.


Napominje i da je ranije upućen poziv koji je aktuelan interno u rudnicima za prekvalifikaciju određenih zanimanja, prema novim sistematizacijama. Prema planu restrukturiranja, navedeni broj viška treba da bude sveden okvirno na 1.400 jer bi minimalno po 150 prešlo u dva zavisna društva.


Ministar Džindić je napomenuo da je 1. maja, na dan protesta Sindikata rudara u Sarajevu, on tražio da se već tada sastane sa sindikalcima, što je odbijeno zbog praznika rada te je do susreta došlo danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.