OBILJEŽAVANJE

Danas je Međunarodni dan Crvenog križa: Naša borba za humanost ne prestaje

Ove godine širom svijeta, ovaj za nas značajan datum, obilježavamo sloganom “Zajedno smo nezaustavljivi”

Fu. M.

Crveni križ Federacije BiH u strukturi ima oko 2.500 volontera

Foto: Avaz


Svake godine 8. maja širom svijeta organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježavaju Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Ovaj datum obilježava se u znak rođenja Anri Dinana (Henry Dunant), osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Ujedno, ovim datumom počinje sedmica Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja.

Ove godine širom svijeta, ovaj za nas značajan datum, obilježavamo sloganom “Zajedno smo nezaustavljivi” (Together we are unstoppable).

Ponosni smo što pripadamo najvećem i najznačajnijem humanitarnom pokretu čiju pomoć i podršku je tokom protekle godine dobila svaka 12 osoba u svijetu - navode iz Crvenog križa FBiH.

  • "Zajedno smo nezaustavljivi"

    "Zajedno smo nezaustavljivi"

    Foto: Crveni križ FBiH


- U periodu iza nas, a i danas, pokazajemo da smo najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednim situacija, od snježnih padavima, poplava, migracija, pa do, nažalost, još uvijek prisutne pandemije koronavirusa. Značajna humanitarna pomoć, veliki broj socijalnih i drugih usluga, psiho-socijalna podrška građanima, migrantima, zdravstvenim i socijalnim institucijama i sistemu civilne zaštite dokaz su toga.

Crveni križ Federacije BiH u strukturi ima oko 2.500 volontera i oko 23.000 članova.

- Naša borba za humanost ne prestaje, ona je konstantna. Iz dana u dan radimo više, pomažemo više i sve je više onih koji žele biti dio ove velike humane porodice – poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

NA VRH

Podijeli članak na