8. MAJ

Svjetski dan Crvenog križa

Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koje traje do 15. maja

Članovi Crvenog križa. CKFBiH

A. O.

8.5.2023

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8. maja u znak odavanja počasti Henryiju Dunantu, osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen. Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koje traje do 15. maja.

- Ove godine, ovaj za nas značajan datum, obilježavamo pod sloganom „Sve što radimo, radimo #odsrca“. Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (CK/CP) je vrijeme kada slavimo duh humanosti koji vodi našu organizaciju i dan kada se prepoznaju pojedinci koji se ističu u svojim zajednicama i koji su u službi humanosti.

Podjela humanitarne pomoći

Crveni križ Federacije svoje sugrađane tokom prethodne godine pomagao je kroz podjelu značajne humanitarne pomoći u vidu keš transfera, paketa hrane i higijene, odjeće, materijalno-tehničkih sredstava, zaštitne opreme, ali i kroz značajnu psihosocijalnu podršku građanima, migrantima i izbjeglicama.

Crveni križ Federacije BiH je po ko zna koji put dokazao da smo prvi i najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednih situacija, od snježnih padavima, poplava, zemljotresa, migracija, ali i pandemije - kažu iz Crvenog križa. 

Porast članstva

- Crveni križ Federacije BiH bilježi značajan porast svog članstva u odnosu na prethodnu godinu i to je jedan od najboljih pokazatelja našeg rada. Više od 35.000 članova Crvenog križa i 3.000 aktivnih volontera dokaz su da humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost nikada ne izlaze iz mode. Više od 376.000 obroka podijeljeno je tokom prethodne godine u našim kuhinjama, pružena je podrška za oko 90.000 migranata i izbjeglica u vidu prve pomoći, psihosocijalne podrške ili podjele obroka, pruženo je više od 200.000 usluga našim sugrađanima starije životne dobi, prikupljeno je oko 28.500 doza krvi i osposobljeno više od 26.580 vozača iz prve pomoći – istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U Sedmici Crvenog križa tradicionalno će biti vršena distribucija markica Crvenog križa, a posebnu pomoć u vidu baby setova uručit ćemo svim porodilištima u Federaciji BiH. Bit će organizirane akcije darivanja krvi, a volonteri i profesionalci održat će niz edukativnih radionica iz različitih oblasti – od prve pomoći preko djelovanja u nesrećama i kriznim situacija do diseminacije o Crvenom križu. Naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja sa podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu različite vrste humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege.

U znak zahvalnosti volonterima i profesionalcima Crvenog križa, kao i našim građanima te brojnim partnerima večeras će u periodu od 21.00 do 23.00 sata biti osvijetljena zgrada gradske Vijećnice u Sarajevu, navode iz Crvenog križa FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.