ČESTITAO DAN EVROPE

Satler: Napredak BiH prema Evropskoj uniji nije zaustavljen

Neka ovaj Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju, poručio je Satler

Johan Satler uputio poruku građanima BiH. Screenshot

Piše: A. K.

8.5.2021

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) uputio je poruku povodom Dana Evrope koji se obilježava 9. maja.

Podsjetio je da je EU usmjerila političke i ekonomske resurse kako bi osigurala održiv povratak, te je kazao da se daljnji napredak može i treba postići u 2021. godini.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

- Dan Evrope je prilika da se osvrnemo na ono što što je postignuto u proteklih 12 mjeseci i sagledamo mogućnosti koje nam donosi naredna godina. Naravno, na ova Dan Evrope se nadamo da ćemo u narednim mjesecima pobijediti covid-19. Unatoč svim frustracijama, patnjama i žalosti koje nam je donijela pandemija, ona je i podsjetnik da ujedninjeni u zajedničkom cilju možemo uspjeti. Pobjeda nad covid-19 takošer znači da željno očekujemo oporavak. Građani Bosne i Hercegovine sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta. Evropska unija usmjerila je svoje političke i ekonomske resurse kako bi osigurala snažan i održiv oporavak. Dio ambicioznog makoroekonomskog programa EU je Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan vrijedan 9 milijardi eura. 

U BiH se već provodi značajan program pomoći EU, kroz nabavku medicinske opreme te za čuvanje radnih mjesta i podršku privredi. Unatoč ogromnim izazovima uzrokovanih pandemijom, napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj. Daljnji napredak se može i treba postići tokom 2021. godine. Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbu protiv diskriminacije, pravovremenu i učinkovitu provedbu sudskih odluka i korake koji će osigurati da politički, izborni i administrativni sistem djeluju efikasnije u službi građana. Nijedna od ovih promjena nije jedostavna, ali nije ni nemoguća. Sve su za dobrobit građana Bosne i Hercegovine. Ogromne poteškoće u prošloj godini pokazuju da se konkretan i principijelan napredak može ostvariti čak i u najtežim okolnostima, sve dok imamo zajednički cilj. Neka ovaj Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju. SVim građanima BiH želim sretan Dan Evrope - poručio je ambasador Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.