UGLJEVIK

Od bare izgradili porodični ribnjak

U jezerima ima puno šarana, soma i bijele ribe, no za održavanje su potrebna velika sredstva, ističe Lukić

Piše: Lj. Ljubojević

11.5.2021

Odmor za ribolovce. AVAZ

Porodica Lukić iz Ugljevičke Obriježi, Rado i njegovi sinovi Petar i Blagiša, kultivirala je parcelu površine oko dva hektara nedaleko od Ugljevika, na kojoj su izgradili dva velika ribnjaka, koji predstavljaju pravo carstvo za sportske ribolovce.


Upecaj i pusti

Prvobitna zamisao je bila da se aktivira sportski ribolov, po sistemu “upecaj i pusti”, ali za održavanje ribnjaka neophodna su pozamašna finansijska sredstva.

Petar Lukić, koji je u Beogradu na Visokoj hotelijerskoj školi završio Kuharsku akademiju, kaže da je na toj lokaciji dugo radila poljska ciglana te da su iz jezera, nakon kupovine zemljišta, izvukli više od dvadesetak kamiona čvrstog otpada.


Lukić: Možda ćemo morati prodati. AVAZ

Drugi poslovi

- U jezerima ima puno šarana, soma i bijele ribe. Prije sedam godina ubacili smo dvije tone šarana u jezera. Grupe sportskih ribolovaca ranije su dolazile na ova jezera i uživali su u sportskom ribolovu. U međuvremenu smo odustali od organiziranja sportskog ribolova, jer su nam šarani kapitalci počeli da stradaju od izmorenosti i iscrpljivanja na udicama. Sada ova jezera povremeno koriste naši prijatelji iz Hrvatske, Vojvodine, Beograda, Ukrajine i drugih krajeva. S obzirom na to da brat i ja imamo svoje firme koje uspješno vodimo i da godinama treba održavati jezera, nije isključeno ni to da ih ponudimo na prodaju, ukoliko nađemo ozbiljnog kupca – kazao je Lukić.

Petar, iako se trenutno bavi nekim drugim poslovima, nije nikada zapostavio kulinarstvo. Priprema italijanske specijalitete, suši meso, tako da nije isključeno da će se jednog dana ozbiljnije posvetiti i tom poslu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.