OMILJENI PROFESOR

Sivro za "Avaz": Zubić neće ostati bez posla, ali ovaj presedan treba otvoriti oči za reformu obrazovanja

Pedagoški standardi se trebaju mijenjati, ali ne po mjeri nastavnika već po mjeri učenika, rekao Sivro

Piše: A. Jamaković

17.5.2021

Sivro: Zubić će imati istu plaću. Facebook

Nakon što je profesor geografije Dobrinjske gimnazije u Sarajevu Vedran Zubić objavio na Facebooku da je proglašen tehnološkim viškom, građani su putem društvenih mreža iskazala je veliku ogorčenost jer je riječ o omiljenom prosvjetnom radniku kod učenika. Zubića su učenici 2017. godine proglasili najboljim profesorom.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro kazao je za portal „Avaza“ da je imao brojne pozive nakon što se u medijima pojavila vijest da je Zubić proglašen tehnološkim viškom.


Nije problem s Vedranom već sa sistemom

- Zovu ljudi blisku Vladi KS i oni koji nisu bliski... Oni koji ne poznaju procese bave se posljedicama, a ne uzrocima. Nije problem s Vedranom već sa sistemom. Ne bismo ovo imali da postoji dualno obrazovanje, da su dobre upisne kvote, da ih vlada određuje shodno potrebama tržišta, da se u srednjim školama uradi suštinska reforma. Sektor za srednje obrazovanje Ministarstva obrazovanja KS trebao bi dati rješenje, ne Vedranovog, već problema sistema jer proizvodimo srednjoškolce na koje se poslodavci žale da im iz strukovnih škola dolaze nestručni ili polustručni i koje moraju obučavati – rekao je Sivro.


Pretpostavlja da u ovom slučaju Zubiću nedostaje časova kako bi ispunio normu jer je broj učenika u gimnazijama pao. Nedostatak norme za profesore geografije u srednjim školama je, kako kaže, izražen.


-    Da ima maskimalan broj bodova bio bi raspoređen u drugu školu. Kolega Zubić neće ostati bez posla, imat će plaću kao i do sada, ali ovaj presedan treba otvoriti oči za reformu obrazovanja. Pedagoški standardi se trebaju mijenjati, ali ne po mjeri nastavnika već po mjeri učenika – kazao je Sivro.

Prepoznati kvalitetne kadrove

Dodaje da bi, ako je neko od nastavnika stučan više nego se očekuje od „običnog“ nastavnika, Ministarstvo trebalo to prepoznati i te kadrove zapošljavati i rješavati njihov status.


- Deset godina nema savjetnika za geografiju, status se može riješiti i kroz PPZ, institut.. On će dobivati svoju platu, ali neće imati taj komoditet kao u većim školama – rekao je Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.