NOVI PRAVILNIK

Hrvatska ukinula granični prijelaz Maljevac za transportni promet

Moramo hitno reagirati, štete će biti ogromne, kaže Ružnić

Granični prijelaz Maljevac. Ilustracija

A. Ka.

18.5.2021

Prema Pravilniku o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, koji je stupio na snagu 12. maja, a kojim se tretira i prijevoz iz Bosne i Hercegovine preko teritorija Hrvatske bez utovara ili istovara robe u Hrvatskoj, kamioni od preko 7,5 tona iz BiH u Hrvatsku više neće moći preći preko GP Maljevac. Ovaj Pravilnik donijelo je Ministarstvo mora, prometa i insfrastrukture Hrvatske.

Obratio se dopisom

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić zbog ovakve uredbe obratio se dopisom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu civilnih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu prometa i komunikacija, Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Ambasadi Republike Hrvatske u BiH u kojem traži da se preispita neophodnost povezivanja Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac za tranzit prometa vozila ili skupa vozila sa ili bez tereta kroz Republiku Hrvatsku.

- Zatvaranjem Graničnog prijelaza Maljevac za promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku drastično bi se smanjile privredne aktivnosti kompanija iz Velike Kladuše, ali i sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona, otežao bi se izvoz robe na tržište EU, koja bi se umjesto preko GP Maljevac morala izvoziti preko drugih graničnih prijelaza što značajno poskupljuje troškove transporta i dodatno otežava ekonomsku situaciju u Unsko-sanskom kantonu.


Negativan privredni efekat

Shodno naprijed navedenom, tražimo od Vas, da se po ovom pitanju hitno svojim autoritetom uključite u aktivnosti koje imaju za cilj dodatno razmatranje i stvaranje preduslova za promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku preko Graničnog prijelaza Maljevac, što bi spriječilo negativan privredni efekat, a što je svakako svima nama u zajedničkom interesu”, naveo je premijer USK Mustafa Ružnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.