PODRŠKA OBOLJELIMA

“Avaz Twist Tower” večeras u ljubičastoj boji

U našoj zemlji registrirano više od 1.600 oboljelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa

Piše: A. K.

19.5.2021

“Avaz Twist Tower” večeras u ljubičastoj boji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ljubičasta boja simbolizira odraz čistog duha, ona je boja univerzalne ljubavi, poštovanja i dostojanstva. “Avaz Twist Tower” je večeras osvijetljen ljubičastom bojom povodom obilježavanja Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva, u znak podrške oboljelima od ovih autoimunih bolesti. Time se pridružio svjetskoj kampanji.

Alma Hadžić, predsjednica Udruženja građana oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH, kaže da je u našoj zemlji registrirano više od 1.600 oboljelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. S poteškoćama i nerazumijevanjem se susreću svakodnevno, od školskih dana, pa do pronalaska posla. Poslodavci, govori nam, ne pokazuju razumijevanje za odsustvovanje s posla.

- Udruženje postoji već 19 godina i danas je u BiH više od 1.600 oboljelih od ovih upalnih bolesti crijeva. Jednostavno, bolesti su veoma teške. Oboljenje je autoimuno i ima specifične znake u smislu različitih pogoršanja i komplikacija. Obje bolesti se liječe cijeli život. Ta bolest vas uzima, ima svoje faze pogoršavanja. Potrebna je podrška - zdravstvena, psihološka, socijalna i svaka druga.


Sad kad gledamo nakon 20 godina, oboljeli imaju dobru zdravstvenu zaštitu kroz lijekove, ali i dalje postoje ta nerazumijevanja u sredini u kojoj žive. Nekako se taj naš invaliditet ne priznaje - kaže Hadžić.

Od ukupnog broja oboljelih, 300 je djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.