PRENOSIMO

Osmica “do smrti stoji iza” svog jarana Ranka Kavesona: I ne stajao!

Svaki proces koji Tužilaštvo BiH pokrene protiv Osmana Mehmedagića doživi fijasko na Sudu BiH što ostavlja prostor za sumnju jer je Mehmedagić prijatelj predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca

Press

22.5.2021

Osman Mehmedagić Osmica i Ranko Debevec. Arhiv

Sud Bosne i Hercegovine danas je definitivno oslobodio direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica optužbi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Na čelu Suda BiH, kao što je već poznato, nalazi se Ranko Debevec koji je prijatelj višestrukog osumnjičenika Osmana Mehmedagića zvanog Osmica protiv kojeg se procesi moraju voditi pred Sudom BiH s obzirom na to da je Mehmedagić direktor državne agencije, piše Press.

Prostor za sumnju

Svaki proces koji Tužilaštvo BiH pokrene protiv Osmana Mehmedagića doživi fijasko na Sudu BiH što ostavlja prostor za sumnju jer je Mehmedagić prijatelj predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, uz kojeg – kako sam tvrdi u Viber prepisci koju je nedavno objavio Avaz – “stoji do smrti”.

Nećemo ulaziti u suštinu odluka Suda BiH, koji bi trebao djelovati neovisno i suditi prema slovu zakona, ali ćemo navesti sve procese koji su okončani na Sudu BiH u korist Osmana Mehmedagića – prijatelja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca:

– 12. novembra 2020. godine – Sud BiH odbio da se direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću odredi mjera zabrane obavljanja funkcije do okončanja krivičnog postupka (predmet “Nadzorne kamere BH Pošte”)

– 4. januar 2021. godine – Sud BiH odbio potvrditi optužnicu Tužilaštva BiH protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića za zloupotrebu položaja (predmet “Sigurnosne dozvole”)

– 19. februara 2021. godine – Sud BiH prvostepeno oslobodio direktora OSA-e Osmana Mehmedagića svih optužbi koje su mu stavljene na teret i to samo pola sata nakon što je Tužilaštvo BiH iznijelo završne riječi (predmet “Nadzorne kamere BH Pošte”)

– 2. marta 2021. godine – Sud BiH odbio potvrditi novu optužnicu Tužilaštva BiH protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića za zloupotrebu položaja (predmet “Sigurnosne dozvole 2”). Na dan kada je Tužilaštvo BiH podiglo ovu optužnicu predsjednik Suda BiH Ranko Debevec fotografisan je u društvu s Mehmedagićem u jednom sarajevskom haustoru.

– 20. maj 2021. godine – Sud BiH drugostepeno oslobodio direktora OSA-e Osmana Mehmedagića svih optužbi koje su mu stavljene na teret (predmet “Nadzorne kamere BH Pošte”)

– 21. maj 2021. godine – Sud BiH odbio dati dozvolu da policijski službenici izuzmu dokumentaciju koja se odnosi na lažne diplome Osmana Mehmedagića (predmet “Diploma”)


Viber prepiska. Printscreen

Od novembra 2020. godine do 21. maja 2021. godine Sud BiH donio je čak šest odluka u korist Osmana Mehmedagića, prijatelja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Ured disciplinskog tužitelja podnio je VSTV-u disciplinsku tužbu protiv Debeveca zbog neprimjerenog kontakta s Mehmedagićem, ali VSTV se do danas nije izjasnio o tužbi.

Dvojni identitet

Debevec je opterećen i istragom koja se vodi protiv njega zbog dvojnog identiteta koji ima u Španiji i sakrivanja imovine u ovoj zemlji, a koju nikada nije prijavio VSTV-u. Javnost u BiH već duže vrijeme sumnje kako je Mehmedagić obećao Debevecu da će ga preko SDA zaštiti od krivičnog i disciplinskog progona u zamjenu za to da Debevec “završi” u Sudu BiH da se svi predmeti protiv direktora OSA-e okončaju povoljno po Mehmedagića.

Niko, sem kadrova SDA, više nema povjerenje u Sud BiH koji redovno u svojim izjavama hvali predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Lider SDA ide čak i korak dalje pa otvoreno hvali Ranka Debeveca tvrdeći kako zle sile nasrću na njega. Trakavicu s Rankom Debevecom, koji više nema profesionalni kredibilitet i koji je srozao kredibilitet Suda BiH svojim postupcima, može okončati samo VSTV BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.