OTVORENO PISMO

Mijatović traži ostavke Debevca i Mehmedagića

Očigledno je da niste žrtva medijskog progona i diskvalifikacije, već postoji jasna indicija da ste dio pravosudno-političke hobotnice, napisao je Vojin Mijatović

A. Ka.

23.5.2021

Vojin Mijatović, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić. Avaz

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, uputio je otvoreno pismo Ranku Debevcu, predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine i Osmanu Mehmedagiću, generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercergovine, u kojem traži da podnesu neopozive ostavke.

Njegovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

- Poštovani,

Svjedoci smo svakodnevnog urušavanja digniteta Suda Bosne i Hercegovine i funkcije predsjednika Suda BiH, kao i integriteta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, te pozicije generalnog direktora iste, usljed vaših kontinuiranih afera koje izlaze u javnost putem mnogih kanala informisanja.

Disperzija skandala

Disperzija skandala koji vas prate se kreće od najnižih poriva koji su svakako vaša privatna stvar, osim ako nisu finansirana državnim resursima, pa do incidenata koji obuhvataju niz zloupotreba u službi, veze sa kriminalcima i narkodilerima, pranje novca, manipulacije sa videonadzorima, sumnjivo stečenu imovinu i državljanstva u BiH i Španiji, lažne diplome, pa do čitavog niza disciplinskih i krivičnih postupaka i istraga koji su u toku.

Svojim neprimjerenim vaninstitucionalnim, međusobnim kontaktima kao suprotne stranke u sudskom postupku, tačnije sastajanjima u haustorima i privatnim stanovima, od institucije Suda BiH ste napravili kafansku pravosudno-obavještajnu „materiju“.

U sprezi funkcija, predsjednika Suda BiH i generalnog direktora OSA odgovorni ste za curenje informacija i dokaza iz sudskih spisa čiji sadržaj čini eksluzivitet uvijek istog portala i medija čime je počinjeno krivično delo povrede tajnosti i zloupotreba položaja i ovlasti. Na ovaj način ste od sektora za tajnost pristupa informacijama Suda BiH i OSA BiH napavili tabloidni servis.

Posljedica ovakve zloupotrebe je kršenje Zakona o Sudu BiH, Zakona o zaštiti lica koja prijavljuje korupciju u institucijama BiH, Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, Zakona o OSA BiH i Krivičnog zakona BiH.

Ove kompromitujuće činjenice su navedene i u Izveštaju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, odnosno i kao dokazni materijal u sudskim postupcima u državama Evropske Unije, što je predstavljeno kao velika sramota za državu Bosnu i Hercegovinu.

Debevec i Mehmedagić održavaju jedan drugog na pozicijama. Arhiv

Kontinuirane kompromitujuće objave vaših i poruka sa vama povezanih lica, kroz kontekst istih, devastirale su funkciju predsjednika Suda BiH i poziciju generalnog direktora OSA BiH do mjere glavnih aktera žute štampe i rijalitija u pravosuđu i sigunosnim agencijma Bosne i Hercegovine.

Svojim djelovanjem ugrozili ste elemetarnu premisu i funkciju Suda BiH i OSA BiH u sigurnom provođenju nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštovanju ljudskih prava i vladavine zakona na njenoj teritoriji.

Postavlja se pitanje povjerenja „običnog“ građanina u pravosudne i bezbjednosne institucije kada su prikazane kroz ovakve multilaterane kompenzacije i trgovinu informacijama, sudskim postupcima i predmetima!

Kada se uzme kriterijum iz prošlosti po kojem je za mnogo manju kvalifikaciju i djelo suspendovan i udaljen sa pozicije tadašnji glavni tužilac Milorad Barašin, nivo nepovjerenja u pravosuđe i institucije BiH postaje mnogo viši.

Očigledno je da niste žrtva medijskog progona i diskvalifikacije, već postoji jasna indicija da ste dio pravosudno-političke hobotnice, formalnih i neformalnih centara moći i interesnih grupa od čijih usluga i metoda imate ličnu korist.

Prljavi veš

S obzirom na konstantni i duži vremenski period iznošenja vašeg „prljavog veša“ u javnosti, začuđujući je izostanak demanta i pokretanja sudskog postupka sa vaše strane kao potencijalno oštećenih u ovoj situaciji.

Jasno vam je da bi u normalnoj-uređenoj pravnoj državi sve navedeno dovelo do vaše obligatorne suspenzije i hapšenja, ali je očigledno da igrate na kartu svog uticaja u sabotiranju svega toga.

Između ostalog, indikativna je indolentnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Savjeta ministara BiH kao mehanizama koji raspolažu sa ingerencijom nad funkcijama koje obavljate.

Na osnovu svega navedenog, pozivam Vas da podnesete neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i poziciju generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te da uz presumciju nevinosti u eventualnom sudskom postupku dokažete svoju nevinost - stoji u otvorenom pismu Vojina Mijatovića, potpredsjednik SDP-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.