PRESUDA SUDA U ZAGREBU

Naftni terminali FBiH Britancima moraju platiti 4,5 miliona dolara!

NTF je tužen zbog jednostranog raskida ugovora s britanskom kompanijom „Deltagrip“ iz 2008. godine

E. Halimić

Naftni terminali Federacije BiH u Pločama grcaju u problemima

Foto: Arhiv


Naftni terminali Federacije BiH (NTF) dužni su kompaniji „Deltagrip Trading“ iz Velike Britanije platiti odštetu višu od 4,5 miliona dolara, pravomoćno je presudio Visoki trgovački sud u Zagrebu 2. aprila ove godine.

Zatezne kamate

- Pobijanom presudom u tački 1. izreke naloženo je tuženiku naknaditi tužitelju štetu u iznosu od 4.186.230,47 USD, zajedno s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama od 25. maja 2009. do 30. juna 2011. po stopi propisanoj za ostale odnose - navodi se u presudi, što, prema konačnom izračunu, iznosi više od 4,5 miliona dolara.

NTF je tužen zbog jednostranog raskida ugovora bez pravne osnove, a čime je nanesena šteta britanskoj kompaniji. Međutim, NTF nema novca da isplati traženi novac. U cijelu priču pokušava se uvući privredno društvo „Operator - Terminali Federacije“ (OTF), a koje bi, prema mišljenju NTF-a, trebalo, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, podići kredit i izmiriti dugovanja po spomenutoj presudi.

Upućeni u cijeli slučaj nisu sigurni je li to u interesu OTF-a, budući da NTF nema riješene imovinske odnose. Naime, iako je NTF u vlasništvu Federacije BiH kao kompanija, sva imovina preduzeća nalazi se u susjednoj Hrvatskoj, a ista ta imovina nije nikad upisana na Federaciju BiH.

 • Tomić: Na čelu firme

  Tomić: Na čelu firme

  Foto: Arhiv


Na ovaj način otvaraju se vrata za crni scenarij da OTF izmiri sva dugovanja NTF-a, a da nakon toga susjedna Hrvatska, naprimjer, odluči prodati imovinu NTF-a bez prava prvenstva kupovine. Na ovaj način Federacija BiH ostala bi bez višemilionskih ulaganja budžetskog novca.

Podsjećamo, kompanija „Deltagrip Trading“ iz Velike Britanije saopćila je da je zaprimila presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske kojom je djelimično usvojen njihov tužbeni zahtjev zbog raskida ugovora s NTF-om i da joj je dosuđena naknada štete od oko devet miliona dolara.

Naknadno je u pregovaračkom procesu između NTF-a i „Deltagripa“ dogovoreno da kompanija iz Velike Britanije odustane od dijela svojih potraživanja te je iznos presude smanjen za skoro 50 posto, što je potvrđeno i konačnom presudom Visokog trgovačkog suda u Zagrebu.

Na čelu NTF-a, inače strateške firme u vlasništvu FBiH koja vrijedi više od 700 miliona KM, nalazi se Josip Tomić. Mediji su već objavljivali da je Tomić 2014. godine pravomoćno osuđen pred Županijskim sudom u Dubrovniku za privredni kriminal upravo u NTF-u.

Smijenjen 2009.

Prema pisanju medija, Finansijska policija 2008. godine podnijela je prijavu protiv Josipa Tomića i drugih, kao i nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića i tadašnjeg ministra energije i rudarstva Vahida Heće zbog sklapanja štetnih ugovora s britanskom firmom „Deltagrip“.

Nakon toga Ibrahim Bećirbegović, generalni direktor Terminala FBiH, u decembru 2009. godine smijenio je Tomića s mjesta predsjednika Uprave NTF-a i imenovao Nikolu Štulu, dugogodišnjeg inžinjera u ovoj firmi.

Štula je nakon toga izjavio da je Tomić poslije smjene otuđio dio dokumentacije NTF-a. Nova uprava sačinila je analizu ugovora s „Deltagripom“ i, prema njihovim podacima, zbog niske cijene najma i kaznenih penala NTF je na ovim ugovorima izgubio više od tri miliona KM.

 • Faksimil presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske

  Faksimil presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske

  Foto: Avaz


Nikšićeva vlada platila 15 miliona KM

Nakon smjene Josipa Tomića 2009. godine i nove uprave dolazi i do prekida ugovora s „Deltagripom“, a nakon tužbe Arbitražnog suda međunarodne trgovinske komore iz Pariza (ICC) i presude u korist „Deltagripa“ iz 2012. godine računi NTF-a su blokirani, što je ovu stratešku firmu dovelo na rub stečaja.

Tadašnja Vlada FBiH, s Nerminom Nikšićem na čelu, da bi spasila NTF od stečaja, bila je primorana podići kredit kod komercijalnih banaka da bi isplatila 15 miliona KM „Deltagripu“ prema prvoj presudi Arbitražnog suda u Parizu.

Novalić ponovo imenovao Tomića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH 31. marta 2015. godine potvrdio je imenovanje nove Vlade FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu. Vlada FBiH sredinom 2016. godine na poziciju direktora Naftnih terminala FBiH u Pločama vratila je Josipa Tomića.

Više o temi Naftni terminali FBiH

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Ponovo se rugaju žrtvama
NA VRH

Podijeli članak na