UMANJIO POREZNU OSNOVICU

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Mensura Tahirovića zbog porezne utaje

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Tužilaštvo BiH. Arhiv

A. K.

26.5.2021

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Mensura Tahirovića, zvanog Braco, zbog porezne utaje u iznosu od 72.218 KM.

- Optuženi, pravna i fizička osoba, terete se da su tokom 2016. godine, nezakonito umanjili iznos poreznih obaveza. Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv: Tahirović Mensura rođenog 1952. godine u Sarajevu, direktora i odgovorne osobe u preduzeću “Modatex” d.o.o Sarajevo i pravne osobe-preduzeća “Modatex” d.o.o. Sarajevo.

Optuženi Tahirović Mensur, tereti se da je, u svojstvu direktora i odgovorne osobe bez ograničenja, u poduzeću “Modatex” d.o.o. Sarajevo, u poslovnoj 2016. godini, sa namjerom umanjivanja i izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), propisanog poreznim zakonodavstvom u BiH, sebi i drugim osoba, izdavao fakture, kojima je za više desetina puta umanjivao vrijednost navodno prometovane robe, znatno niže od nabavne vrijednosti.

Optuženi se tereti da je na navedeni način nezakonito umanjio poreznu osnovicu, te je na taj način obračunao i manje prijavio izlazni PDV u 2016.godini u ukupnom iznosu od 72.218 KM, za koji iznos je oštetio budžet Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da se preduzeće “Modatex” d.o.o. Sarajevo tereti da je u svojstvu pravne osobe raspolagalo protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 72.218 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario Mensur Tahirović.

Počinjeno je kazneno djelo "Porezna utaja ili prevara" iz člana 210. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključuje se u saopćenju Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.