SAOPĆENJE

Branislav Stević priznao krivnju za poreznu utaju

Sporazumno priznanje proslijeđeno je Sudu BiH

Zgrada Tužilaštva BiH. AVAZ

A. O.

15.12.2022

U predmetu Tužilaštva BiH koji se odnosi na kazneno djelo porezne utaje, optužene fizička i pravna osoba–poduzeće, u potpunosti su priznali krivnju.

Također, sporazumnim priznanjem, predviđeno je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 31.103,30 KM.

Krivnju su priznali optuženi Branislav Stević, rođen 1990. godine u Bijeljini, državljanin BiH i pravna osoba-poduzeće "Stević Semberija"  d.o.o. Velika Obarska u kojem je optuženi Stević odgovorna osoba.

Sukladno sporazumu, za optužene su predložene kazne. Branislavu Steviću je predložena kazna zatvora od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u naredne dvije godine ne počini novo kazneno djelo, kao i novčana kazna u iznosu od 2.000 KM, a pravnoj osobi "Stević Semberija" d.o.o. novčana kazna u iznosu od 5000 KM.

Sporazumom je predviđeno i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, od 31.103,30 KM, koje je već izvršeno, u skladu sa podacima iz elektronske evidencije UIO BiH.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenju kaznenog djela.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH. Ukoliko sud prihvati sporazum, predmet će biti pravmoćno okončan, bez suđenja i glavnog pretresa.

Sporazumno priznanje proslijeđeno je Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.