SARAJEVO

Održana Prva sjednica Gradskog vijeća

Klub gradskih vijećnika Narod i Pravda podnio je veći broj inicijativa

Piše: A. Ovčina

26.5.2021

Sa održane današnje sjednice - Avaz
Sa održane današnje sjednice - Avaz
Sa održane današnje sjednice - Avaz
Sa održane današnje sjednice - Avaz
Sa održane današnje sjednice - Avaz

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je održalo Prvu sjednicu, kojom je predsjedavao predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, pri čemu su usvojene odluke o radnopravnom statusu funkcionera Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

U nastavku sjednice, gradski vijećnici, nakon široke diskusije, nisu usvojili izvještajne dokumente vezane za rad prošlog saziva Gradskog vijeća, i to Izvještaj o radu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Izvještaj o radu i poslovanju JP „Olimpijski bazen Otoka“  Sarajevo i Izvještaj o radu i poslovanju Javne ustanove „Gradski muzeji", za 2020. godinu.



Usvojeni određeni zaključci

Povodom razmatranja izvještajnih akata, gradski vijećnici su uputili određene prijedloge za poduzimanje mjera i aktivnosti za poboljšanje stanja u oblastima na koje su se razmatrani akti odnosili te usvojili određene zaključke.

Tako je povodom razmatranja Izvještaja o radu i poslovanju Javne ustanove „Gradski muzeji“ za 2020. godinu, na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragana Stevanovića, usvojen zaključak kojim se zadužuje gradonačelnica Benjamina Karić da, u saradnji sa nadležnim organima Općine Novo Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, poduzme sve potrebne aktivnosti kako bi se obezbijedila sanacija i održavanje mosta Ars Aevi i intenzivirala aktivnost na realizaciji projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Na ovoj sjednici upućena su i određena vijećnička pitanja te pokrenute inicijative.

Usvojene inicijative

Klub gradskih vijećnika Narod i Pravda podnio je veći broj inicijativa, među kojima su one koje se odnose na revizije ljudskih resursa, javnih nabavki, finansijskih izvještaja Grada Sarajeva za mandatni period 2016.-2020., svih projekata koji su u toku i reviziju opravdanosti davanja na korištenje prostorija statutarnog sjedišta Grada Sarajeva na adresi Hamdije Kreševljakovića broj 3.

Klub gradskih vijećnika NiP-a podnio je i inicijativu da se sjednice Gradskog vijeća, ubuduće, prenose javno putem TV Sarajevo ili direktnog linka te da se gradonačelnica Karić zadužuje da, za tu namjenu, planira sredstva u izmjenama i dopunama Budžeta Grada Sarajeva u 2021. godini.

Ove inicijative su usvojene i postale su inicijative Gradskog vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.