SRAMOTNO

Nova provokacija: Pavlović ulicu u Srebrenici nazvao po negatoru genocida Peteru Handkeu

To je krivično djelo, čime se trebaju pozabaviti nadležne istražne institucije, naveo je Duraković

S. Smajlović

Nakon što je Skupština općine (SO) Srebrenica odbila zahtjev Udruženja "Istočna alternativa Republike Srpske“ sa sjedištem u Bratuncu o izmjeni naziva četiri ulice u Srebrenici, predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović, s još jednim članom, danas je opet provocirao.

Oni su u centru ovog grada, odakle počinje ulica Maršala Tita, polijepili natpise s nazivom austrijskog nobelovca Petera Handkea, poznatog po negiranju genocida u Srebrenici i podršci režimu Slobodana Miloševića.

Pavlović kaže da je za njega Handke nobelovac, a ne zločinac i da naziv te ulice ne vrijeđa nikog.

- Štampali smo 1.000 plakata, koje će kao obavještenje građana biti polijepljene, duž, za mene bivše ulice Maršal Tito. U toku je izrada limenih tabli za ovu i ulicu Gorana Zekića, Radoslava Krstića te Srpskih oslobodilaca - rekao je Pavlović.

Dok su članovi ovog udruženja lijepili plakate, prolaznici se nisu osvrtali.

Pavlović i njegovo udruženje poznati su po veličanju ratnih zločinaca i provociranju povratnika Bošnjaka u RS.

Predsjednik SO Srebrenica Ćamil Duraković kaže da provokacije „Istočne alternative“, čiji je Pavlović jedini član, traju već desetak godina i to uoči 11. jula obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

- Žalosno je što je što su neke institucije Vlada Republike Srpske nekoliko puta finansirale rad tog udruženja, što lokalnoj zajednici otežava rad u preuzimanju nekih mjera. To udruženje ne interesuje šta misli lokalna zajednica. Oni šire nacionalnu mržnju i remete političke odnose u ovom gradu. To je krivično djelo, čime se trebaju pozabaviti nadležne istražne institucije - naglasio je Duraković te dodao da će naložiti komunalnoj inspekciji i policiji da hitno skinu te nazive.

Srebrenički načelnik Mladen Grujičić nedavno je izjavio da svi zahtjevi i aktivnosti „Istočne alternative“ neće dobiti podršku lokalne zajednice.

- Tom udruženju smo se suprostavili prilikom postavljanja spomenika ruskom amabasadori pri UN Vitaliju Čurkinu i austrijskom nobelovcu Peteru Hendkeu. Nećemo dozvoliti ni promjenu naziva ulica u ovom gradu - tvrdi Grujičić. 

Predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ Fazila Efendić kaže da su provokacije „Istočne alternative“ redovne uoči obilježavanja komemoracije u Potočarima 11. jula.

- Šta hoće Pavlović, nacionalista, pobornik ratnih zločinaca i negatora genocida i mogu li mu nadležne institucije stati ukraj - pita se Efendić.

Više o temi Peter Handke

KOMENTAR DANA
Rugaj se bližnjem svom
NA VRH

Podijeli članak na