NEOBIČNI HOBIJI

Josip Barišić spasio i pripitomio mladog orla

Tražeći gljive u Jelićima, na obroncima Prosare, naišao je na zanimljiv prizor

Josip Barišić sa mladim orlom. B. Grgić

B. Grgić

30.5.2021

Josip Barišić, nadaleko poznati majstor mnogih zanata, ne prestaje da oduševljava javnost svojim poduhvatima.

Kada se umori u svojoj radionici, Josip Barišić, poznatiji po nadimcima Miško ili Lukin, odlazi u prirodu. Dva takva odlaska posebno su ga zainteresovala. Tražeći gljive u Jelićima, na obroncima Prosare, Miško je naišao na zanimljiv prizor. Snažna oluja, prethodne noći odlomila je ogromnu granu drveta na čijem vrhu se nalazilo gnijezdo.


Primijetio bijeli predmet

- Dole, pored stabla smo primijetili mladu pticu, najvjerovatnije orla. Zbrinuli smo ga, osušili, nahranili i sada je već navikao na nas. Posebnu brigu o njemu vodi unuka Tanja, inače zaljubljenica u životinjski svijet. Ja pticu svaki dan držim na ruci,kao nekadašnji sokolari. Važno je da smo uspostavili međusobno povjerenje - priča Josip, vjerujući da će orla navići da mu poleti i sleti na ruku.

Drugog dana, na drugoj strani, na obali Save, pronalazeći drva za zimu Barišić je primijetio bijeli predmet. Najvjerovatnije se radi o pilotskoj kacigi. Na njoj nema oznaka vojske , niti vidljivih podataka o proizvođaču.

- Polako je čistim, konsultovat ću stručnjake o kakvoj se kacigi radi. Koliko je stara, kome je pripadala,od kada je ovdje pored Save. I dalje ću pažljivo obilaziti svaki grm, ko zna možda pronađem i kakav avion, pa jednoga dana ja i moj orao poletimo - rekao je u šali Josip Miško Barišić.


Josip Barišić drži pronađenu pilotsku kacigu. B. Grgić

Majstor i inovator

Za Barišića su vezane mnogobrojne anegdote. Poznat je kao vrsni majstor i inovator. Napravio je nekoliko raznih mašina za sušenje kukuruza, proizvodnju brašna, sječenje kolača, cjepanje drveta...

Osim što je bravar tvrdi da radi i stolarske, limarske, električarske i druge poslove. Pravi čamce, plete mreže, žardinjere za cvijeće, oštri noževe, majstor je za kulene, ribolov, ali i za lovačke priče. Miškove komšije su ubijeđene da bi, da postoje takmičenja u pričanju lovačkih, šaljivih ili izmišljenih priča, bio višestruki šampion u tom takmičenju, poput Reala ili Barselone u fudbalu.

Takav je Josip, koji tvrdi da je osma generacija Barišić u Bok Jankovcu kod Boanske Gradiške. Ujedno i najstariji Barišić u gradu na Savi, a možda i šire.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.