SKUPŠTINA KS

Vranić: Pojačat ćemo inspekcijske kontrole u ugostiteljskim objektima

Zvonko Marić (SBB) smatra kako bi dobro bilo da se u smislu kampanje istakne da vakcina nije konačno rješenje te da se stanovnici mogu zaraziti iako su vakcinisani

Piše: A. Ovčina

31.5.2021

37. sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. PRINTSCREEN

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je u 10 sati, a njome predsjedava Elvedin Okerić

Na dnevnom redu danas će se, između ostalog, razmatrati Informacija o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, u formi dokumenta „Analiza COVID-19 epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo” maj 2021. godine, Prijedlog Zakona o kažnjavanju govora mržnje, Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan prihoda i rashoda za 2021. godinu Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji nekretnina između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo sa jedne strane i „Trust-invest“ d.o.o. Sarajevo sa druge strane, Zastupnička pitanja, inicijative i odgovori.

Inspekcijske kontrole

Na početku je učenjem Fatihe i minutom šutnje odata počast žrtvama u Prijedoru. 

Jednoglasno je usvojen današnji dnevni red. 

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo i zastupnik Haris Vranić istakao je da će biti pojačane inspekcijske kontrole s obzirom na to da je primjetno kako se ne pridržavaju higijensko-epidemiološke mjere unutar ugostiteljskih objekata, prilikom čega se ne održava ni distanca. 

Zatupnik Mahir Dević (SDA) upitao je da li su vakcine u KS iskorištene na pravi način, s obzirom na to da se pojavila infomacija da su vakcine zloupotrebljene. 

Zastupnica Jasmina Bivšević-Tokić (SDA) pitala je ministra Vranića u koju prioritetnu skupinu spadaju članovi Vlade KS, s obzirom da je on naveo da će uskoro biti vakcinisani, dok onkološki pacijenti te ostali građani nisu. 

Senad Hasanović (DF) postavio je pitanje o tome koliko je vakcina ostalo neiskorišteno. 

Damir Marjanović, samostalni zastupnik upitao je da li se razmišlja o tome da se promijeni koncept kada su u pitanju vakcine te da se usmjeri na radno stanovništvo te da ljudi koji su u konstantnoj komunikaciji vakcine usmjere ka njima. 

Sjednici pristupilo 28 vijećnika. PRRINTSCREEN

Četvrti val koronavirusa

Zvonko Marić (SBB) smatra kako bi dobro bilo da se u smislu kampanje istakne da vakcina nije konačno rješenje te da se stanovnici mogu zaraziti iako su vakcinisani. Kako kaže, najavljuje se i četvrti val koronavirusa. 

Istakao je da bi se stanovnici trebali pridržavati mjera. 

Admela Hodžić, samostalna zastupnica kazala je da stanovnici koji žive u RS-u imaju prebivalište u RS-u, dok imaju osiguranje u KS. Upitala je na koji način će oni biti vakcinisani i evidentirani. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.