VIJEĆE MINISTARA BIH

Ništa od olakšavanja ulaska u BiH stranim državljanima

Stranci koji su prebolovali COVID-19 ili su primili vakcinu protiv koronavirusa i dalje ne mogu u našu zemlju ući ako nemaju negativan PCR test

Vijeće ministara BiH: Nije prošla ni liberalizacija viznog režima za državljane Saudijske Arabije. Arhiv

Piše: L. S.

31.5.2021

Vijeće ministara BiH, uz osam glasova za i dva protiv, u drugom krugu glasanja nije donijelo odluku o izmjenama i dopunama odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti.



Test ne stariji od 48 sati

Kako je saopćeno, Vijeće ministara BiH, uz sedam glasova za i tri protiv, nije u drugom krugu glasanja donijelo odluku o izmjeni i dopunama odluke o vizama, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Tako strani državljani koji su prebolovali COVID-19 ili su primili vakcinu protiv koronavirusa i dalje ne mogu u našu zemlju ući ako nemaju negativan PCR test.

U BiH bez PCR testa i dalje mogu ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi drugi koji žele ući u našu zemlju moraju imati negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.


Josip Grubeša. Arhiv

Također, nije prošla ni liberalizacija viznog režima za državljane Saudijske Arabije, a protiv su bili ministri iz HDZ-a.

Međutim, ministar pravde Josip Grubeša nakon sjednice je, govoreći o neglasanju za ukidanje viza državljanima Saudijske Arabije, kazao kako štite evropski put BiH, bez obzira na to kako to mediji prenose. Naveo je da HDZ ne koči procese.

- Velike polemike i dileme se stvaraju vezano za vize. Nama su turisti dobrodošli i jasno je da imamo turističke radnike koji imaju velike probleme. Mi smo s njima u komunikaciji. Mi moramo imati sigurnosne pretpostavke zbog svih onih koji dolaze u BiH. Ali, s druge strane, ne smatramo problemom za ljude koji dolaze iz Saudijske Arabije, ako imaju vizu za neku od evopskih zemalja ili SAD, njihova viza vrijedi i u BiH - rekao je Grubeša.



Poziv turističkih radnika

Podsjećamo, turistički radnici ranije su pozvali Vijeće ministara BiH da danas donese odluku kojom će se olakšati ulazak strancima u BiH.

U drugom krugu glasanja, uz sedam glasova za i tri protiv, Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.