PORUKE

Iz Delegacije EU za "Avaz": Oštro osuđujumo sve prijetnje i napade na novinare

Napadi na medije predstavljaju kršenja novinarskih prava, jer je sigurnost novinara preduslov za slobodu govora i slobodu medija, poručili su

Johan Satlert: Podrška novinarima. Agencije

Piše: E. Halimić

31.5.2021

Nakon brutalnih napada na vlasnika, urednika, i novinara Face TV-a Senada Hadžifejzovića zatražili smo komentar Delegacije Evropske unije u BiH.

- Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH oštro osuđuju sve prijetnje i napade na novinare i medijske slobode – poručili su.


14 ključnih prioriteta

Dodali su da novinari u BiH moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj posao potpuno sigurno.

- Napadi na medije predstavljaju kršenja novinarskih prava, jer je sigurnost novinara preduslov za slobodu govora i slobodu medija. Podsjećamo da jedan od 14 ključnih prioriteta naznačenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU jeste garantovanje slobode izražavanja i medija te zaštite novinara, uključujući putem osiguravanja odgovarajućeg pravosudnog procesuiranja slučajeva prijetnji i upotrebe nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima – zaključili su.


Crtanje meta na čelo

Podsjetimo, pokušaj upada u redakciju Fave TV-a desio u jeku bjesomučnih napada, uvreda i crtanja meta na čelo „nepodobnim“ novinarima u zemlji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.