ZAGREBAČKI INDEKS OTKRIVA

Ko koga laže: Kako je Sebija Izetbegović za 17 dana položila prvi ispit

Upisala postdiplomski studij 2.marta 1993. godine, položila prvi već 19.marta. Kada je i kako odslušala nastavu u semestru

Piše: Miralem Aščić

1.6.2021

Sebija Izetebegović. Avaz

Da bi dokazali da je akademsko obrazovanje Sebije Izetbegović, profesorice i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) besprijekorno, režimski mediji i malina novinari objavili su prije nekoliko dana njen "zagrebački" indeks s navodnog postiplomskog studija u glavnom gradu Hrvatske.


Kome se žurilo

Brže - bolje, internet portalčići koji imaju ukupno 12 posjeta tokom dana, sve koji su se usudili da problematiziraju akademsko obrazovanje Izetbegović i ukažu na nelogičnosti, proglasili su lažovima.

No u žurbi, službe, obavještajne, botovske, SDA-ovske, Sebije i medija koje kontroliše, prošle su nezapaženo dvije stvari. Jedna je datum na indeksu s postiplomskog studija, koji se odnosi na godinu kada je diplomirala Medicinski fakultet u Sarajevu, a drugi, kada je i kako položila prvi ispit u Zagrebu.

Ali, krenimo redom, jer sve oko Sebije obiluje nejasnoćama i zbunjujućim podacima

Sebija Izetbegović, koja je studiraa 11 godina, u zvaničnoj biografiji napisala je da je Medicinski fakultet u Sarajevu završila 1989. godine. Međutim, u Almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu navedeno je da je  diplomirala 1984. godine, da bi u indeksu koji su objavili mediji bliski SDA navedena 1988. godina.


Upisala postdiplomski studij 2.marta 1993, a položila prvi ispit 17 dana kasnije. Avaz

S druge strane, nelogično je i kako je i kada Sebija Izetbegović u Zagrebu 1993.godine položila prvi ispit na "postdiplomskom" studiji.

Ona je u molbi u avgustu 1994. godine Vijeću za naučnoistraživački rad i postdiplomski studij u Sarajevu napisala slijedeće:

"Upisala sam studij postdiplomske nastave 2. marta 1993. godine na Sveučilištu u Zagrebu - Medicinski fakultet. Kompletna nastava - predavanja, vježbe i konsultacije, kao i ispiti provedeni su na engleskom jeziku. Nažalost, zbog političkih prilika morala sam napustiti Zagreb ne položivši četiri od ukupno 14 ispita. Molim da mi omogućite polaganje preostalih ispita te izradu magistarskog rada.“

Ali, objavljeni zagrebački indeks otkriva da je Sebija Izetbegović, kako je i navela, upisala postdiplomski studij 2.marta 1993. godine, a već 19. marta, tačnije za 17 dana položila prvi ispit.

Pravo je pitanje kada je i kako Sebija Izetbegović odslušala nastavu u semestru, jer je tada nastava trajala dvije godine. Osim toga, svaki semestar je imao određeni broj predavanja vježbi koje su morala biti obavljene da bi se pristupilo ispitu.


Još dva ispita

Indeks otkriva da je dva mjeseca kasnije, Sebija položila još dva ispita, tačnije  6. i 28. maja.

Podsjećamo na izjavu profesorice Sanje Kupešić  koja je u Klinici “Sveti Duh” radila od 1987. do 2006. godine i koja je pojasnila ko i kada može izaći na ispit.

-Svaki registrirani polaznik poslijediplomske nastave iz “Ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu” ili “Ultrasound in Obstetrics and Gynecology”, koji je s uspjehom završio nastavni program (redovito prisustvovao nastavi i vježbama, više od 80 posto), stekao je pravo pristupiti ispitu, prilikom kojega je dobio zapisnik s listom postavljenih pitanja i ocjenom, koja se s datumom i potpisom ispitivača unosila u indeks - pojasnila je prof. Kupešić.

Ona je međutim za "Avaz" kazala da se ne sjeća da je dr. Izetbegović “bila registrirana polaznica formalne ultrazvučne postdiplomske nastave u Zagrebu” niti da je kod nje polagala ispite.

Uz to sve, Sebija je navela da je položila 10 ispita, koje joj je, za sada se ne zna kako i na osnovu kojih uvjerenja, priznalo Vijeće za naučnoistraživački rad i postdiplomski studij u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.