PARLAMENT BIH

Do kada će Osmica raditi bez nadzora

Godinu se vrtimo ukrug oko diplome, oko suda, zloupotrebe položaja, ističe Stevandić

Mehmedagić: Brojne afere. Avaz

Piše: E. Halimić

3.6.2021

Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i njenog direktora Osmana Mehmedagića Osmice praktično je izgubila smisao postojanja budući da je posljednja sjednica održana početkom februara ove godine.

Predsjedavajući Komisije Nermin Nikšić (SDP) za „Avaz“ je kazao da je plan da se sjednica pokuša održati naredne sedmice.


Nekoliko uvjeta

Nikšić: Pokušat ćemo sljedeće sedmice. Avaz

- To je plan, ali hoćemo li uspjeti, ne znam. Pokušat ću da to uradimo, nekoliko stvari se postavlja kao uvjet. Prvo je HDZ rekao da ne želi da učestvuje u radu Komisije dok se ne riješi pitanje imenovanja glavnog inspektora OSA-e. Nakon što smo se dogovorili da ćemo raditi bez imenovanja, onda je rečeno da predstavnici stranaka sa srpskim predznakom ne žele nastaviti raditi dok na sjednicu ne dođe predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, odnosno dok ne dođe izvršno-obavještajni komitet Vijeća ministara u kojem su predsjedavajući i dva dopredsjedavajuća - pojasnio je Nikšić.

Dodao je da bi oni na sjednici Komisije trebali članove informirati o tome „gdje je zapelo“ s imenovanjima.

- Nakon toga sam razgovarao s Tegeltijom, koji je prihvatio da dođe na sjednicu, ali nakon toga su odgođene sjednice oba doma Parlamenta BiH zbog pandemije i na tome se stalo - istakao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, i nakon toga je bilo pokušaja da se usaglasi novi termin održavanja sjednice, ali bez uspjeha.

- Pokušat ćemo naći termin koji će odgovarati svim članovima Komisije, ali i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. Ovaj proces se, sigurno, razvlači zbog imenovanja, koliko znam da su se SDA i SNSD dogovorili za imenovanje Osmana Mehmedagića na poziciju direktora OSA-e, ali “zapelo” je na glavnom inspektoru. Da li među njima u toj parlamentarnoj većini ima ucjenjivanja i drugim imenovanjima, to je nešto drugo - zaključio je Nikšić.


Raspodjela pozicija

Stevandić: Ispunjava li Mehmedagić zakonske uvjete. Avaz

Član Komisije Nenad Stevandić (US) kazao nam je da se niti jedna sjednica koja je održana ne može pohvaliti rezultatom.

- Problem postoji na nivou raspodjele pozicija. Tu su i Uprava za indirektno oporezivanje, Ministarstvo za ljudska prava, OSA, svašta tu ima. Od početka je bio neiskren stav. Nije problem da bude Mehmedagić direktor OSA-e ako ispunjava zakonske uvjete, a to je da su završeni svi sudski procesi protiv njega i ako je njegova diploma validna. Godinu se vrtimo ukrug oko diplome, godinu oko suda, zloupotrebe položaja - naglasio je Stevandić.

Pendeš: Do Nikšića je, mi smo uvijek spremni

Pendeš: Nismo razgovarali. Avaz

Članica Komisije Marina Pendeš (HDZ) kazala nam je da na sva pitanja u vezi s održavanjem sjednice Komisije treba odgovarati Nikšić.

- Do Nikšića je, on je taj koji zakazuje sjednice. On i ja nismo razgovarali, ali znam da smo mi uime HDZ-a tražili da se zakaže sjednica. Sad, što se ona ne zakazuje, to već ne znam. Do njega je. Nazovite predsjedavajućeg Nikšića i pitajte ga. On je dao izjavu za medije u kojoj tvrdi da HDZ nije spreman, evo, mi smo uvijek spremni, samo se mora konzultirati, mora se voditi računa o tome kad se zakazuju sjednice - poručila je Pendeš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.