GV SARAJEVO

Zulfikarpašić: Grad ima "šumu" bilborda

Ovakve reklame ne postoje u velikim svjetskim gradovima poput Londona i Beča, rekla je Zulfikarpašić

Amra Zulfikarpašić. A. Ovčina

A. Ovčina

2.6.2021

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić kazala je da je u razgovoru s predstavnicima Turističke zajednice istakla kako Sarajevo ne treba biti izletište, već prava turistička destinacija. Naglasila je da se ne smije zaboraviti Trebevićka žičara te da je turizam jedna od grana privrede koja povezuju sve gradove.

Vijećnica Amra Zulfikarpašić ukazala je na problem s bilbordima. Kazala je da grad ima "šumu" bilborda koji zaklanjaju mnoge vizore Sarajeva. Ovakve reklame, navela je, ne postoje u velikim svjetskim gradovima poput Londona ili Beča.

Zaključila je da bi se bilbordi trebali početi uklanjati.

S obzirom na učestale slučajeve vandalizma i uništavanja spomenika, vijećnik Ratko Orozović istakao je da bi se trebao ugraditi videonadzor. Govorilo se i o revidiranju ugovora o zakupu, a  Nihad Uk je predložio da se stavi na aukciju zakup javnih površina kada su reklame u pitanju.

Odobor za informatiku i telematiku podnio je inicijativu da se na stranici Grada Sarajeva postavi grb i da se omogući eleltronski prikaz komunalnih objekata. Osim toga, Odbor za ljudska prava i slobode je podnio inicijativu da gradonačelnica razmotri finansiranje Povorke ponosa, s obzirom na to da nisu željeli izjašnjenje Gradskog vijeća.

Sjednica će se nastaviti naredne sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.