SLIJEDI PRIJAVA VSTV-U

Tužiteljica Djedović se pokušava, nakon isplaćenih 5.001 za klevetu, dočepati još 207.900 maraka!

Traži isplatu enormne cifre na ime navodnih sudskih penala, iako je visina spora za klevetu bila 42 puta manja 

Tužiteljica Djedović: Pohlepna želja da se na lak način domogne velikog novca. Agencije

Piše: R. I.

2.6.2021

Ovo sudska praksa, vjerovatno, još nije zabilježila u BiH. Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzla Jasminka Djedović besprizorno pokušava reketirati najveću medijsku kuću u BiH „Avaz-roto press“, nakon što joj je po tužbi isplaćena odšteta za klevetu prema presudi Općinskog suda Sarajevo zbog teksta u tabloidu “Express”

Isplaćena odšteta

Tužiteljica Djedović, naime, bez pravnog i moralnog osnova, pet i po godina nakon pravomoćne presude, traži da joj „Avaz-roto press“ isplati nevjerovatnih 207.900,00 KM na ime navodnih sudskih penala.

Sve je počelo kada je kantonalna tužiteljica iz Tuzle pokrenula postupak za klevetu protiv “Avaz-roto pressa” d.o.o. zbog teksta u tabloidu “Express” objavljenog 2. jula 2009. godine. Postupak je okončan u oktobru 2016. godine pravomoćnom presudom Općinskog suda Sarajevo broj: 65 0 P 112612 09 P, kojom je tužiteljici dodijeljena naknada štete u iznosu od 5.001,00 KM.

Presuda je izvršena. Plaćen je iznos od 5.001,00 KM, sa zakonskom zateznom kamatom, počevši od dana podnošenja tužbe, i plaćeni su troškovi parničnog postupka u iznosu od 4.019,60 KM. Presuda je objavljena u “Expressu” 27. oktobra 2016. godine.

Međutim, tužiteljica Djedović je bila nezadovoljna veličinom prostora na kojem je presuda objavljena i zatražila je od Suda da naloži izvršeniku (“Avaz-roto pressu”) da ponovo objavi presudu u većem formatu.

Sud je usvojio zahtjev i donio rješenje kojim se izriču sudski penali, na koje se „Avaz-roto press“ žalio. Kantonalni sud je potvrdio to rješenje i “Avaz-roto press” u zakonskom roku od 15 dana od primanja pravomoćnog rješenja objavljuje ponovo presudu u “Expressu” 8. oktobra 2020. godine.

Jugo-Turković: Napustila „Express“. Arhiv

Istovremeno, „Avaz-roto press“ upućuje Sudu zahtjev za smanjenje sudskih penala u iznosu do 1.000,00 KM. Sud je povodom tog zahtjeva zakazao ročište koje je održano jučer u Sarajevu, a postupajuća sutkinja bila je Mirsada Karahmetović.

Pravna zastupnica tužiteljice Djedović na ročištu je obavijestila Sud da se Djedović protivi zahtjevu za smanjenje sudskih penala i da traži isplatu enormnih 207.900,00 KM na ime navodnih sudskih penala, iako je visina spora u postupku za klevetu iznosila 5.001,00 KM!?

Pritom je, kao opciju, „Avaz-roto pressu“ ponudila nagodbu, a u biti radi se o želji pohlepne tužiteljice Djedović da se na lak način domogne velikog novca, što dovoljno govori o njenom profesionalnom i moralnom integritetu kao kantonalne tužiteljice.

Zloupotreba pozicije

Pravni zastupnici „Avaz-roto pressa“ ostali su zatečeni i u nevjerici. Najprije jer su očekivali da će biti prihvaćena argumentacija da se u ovom slučaju radi o pokušaju ostvarenja imovinske koristi koja je u ogromnom nesrazmjeru s postupkom za naknadu štete zbog klevete.

Zbog svega oni će uputiti prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Uredu disciplinskog tužioca protiv tužiteljice Djedović, jer je u pitanju očita zloupotreba pozicije tužioca.

Također, jasno je da tužiteljica Jasminka Djedović na ovaj način doslovno reketira jednu medijsku kuću i vrši očigledan pritisak i na Sud u Sarajevu, i to s pozicije kantonalnog tužioca.

Presuđeni tekst pisala Šejla Jugo-Turković

Inače, tekst u tabloidu „Express“ o tužiteljici Djedović pisala je kontroverzna Šejla Jugo.

Ubrzo nakon objavljivanja spornog teksta Šejla Jugo je praktično napustila novinarstvo i udala se za Zijada Turkovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.