ANALIZA

Beograd nije protiv imenovanja Šmita: Vučić ohladio Dodika

Dodiku je indirektno poručeno da on ne može određivati prioritete vanjske politike Srbije i njeno regionalno pozicioniranje

Vučić s delegacijom iz RS predvođenom Dodikom: Distanciranje od Dodikove secesionističke politike. Arhiv

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

3.6.2021

Delegacija RS, predvođena Miloradom Dodikom, iz Beograda se vraća praznih ruku. Od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nisu dobili podršku za blokiranje i napade na dolazećeg visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Doduše, teško je i bilo očekivati drugačiji ishod nakon što je Vučić u ponedjeljak otkrio da dobro poznaje njemačkog političara Šmita i da ne vjeruje da „Šmit mrzi Srbiju i srpski narod“.


Ekonomske teme

Dodik osobno u Beogradu je doživio hladan tuš jer se Vučić još jednom distancirao od njegove secesionističke retorike i politike konfrontiranja s diplomatima u Sarajevu i predstavnicima međunarodne zajednice.

Državnički mudro, Vučić je ponovio da su ekonomske teme, razvoj Srbije i saradnja sa zemljama u regionu u njegovom političkom fokusu. Također, Dodiku je indirektno poručeno da on ne može određivati prioritete vanjske politike Srbije, niti će Vučić regionalnu stabilnost i stabilnost Srbije žrtvovati zbog Dodikove avanturističke priče o „mirnom razlazu“, „nestanku BiH“, „odvajanju RS“ i „ujedinjenju sa Srbijom“.


Šmit: Jasna podrška Amerike. Arhiv

Bilo je posljednjih mjeseci naznaka diskretnog distanciranja Aleksandra Vučića od Dodika, ali način na koji ga je Vučić jučer ispratio iz Beograda miljama je daleko od utiska srdačnosti i bliskosti u njihovom odnosu od prije godinu ili dvije.

Milorad Dodik očito je postao teret i smetnja u sređivanju stanja i odnosa na zapadnom Balkanu, u čemu velike zapadne sile, Amerika i EU, računaju na zajedničke interese i kooperativnost s predsjednikom Srbije.


Nova križaljka

Vučić tu novu političku križaljku i realnost priznaje i pokušava zauzeti što povoljniju poziciju. Za Dodika se to, međutim, ne može reći. On i dalje slijepo srlja u pravcu koji ga, gotovo sigurno, vodi u politički ponor i nestanak s regionalne i bh. političke scene. 

Karavan OHR-a sa Šmitom ide dalje

Koliko se Dodikova malo pika i koliko je sve manje bitan faktor u donošenju važnih odluka za BiH, sam je potvrdio prepričavajući razgovor s američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom (Eric).

- Rekao sam mu da je za nas neprihvatljivo (imenovanje novog visokog predstavnika, op. a.) i da se ne poštuju međunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma... On je na to rekao da je, eto, Amerika svoje rekla i da ona smatra da je Šmit već imenovan i da se treba posvetiti BiH, funkcionalnoj, koju mi čitamo kao unitarnu BiH - kazao je Dodik novinarima u Beogradu.

U grubom prijevodu s diplomatskog na narodski jezik, Dodiku je rečeno da on može politički lajati, pričati i napadati koliko god hoće, ali da karavan OHR-a s Kristijanom Šmitom na čelu ide dalje. I da je budućnost evropske i cjelovite države BiH neupitna.


Razumijevanje realne politike

Vučić je nakon sastanka s delegacijom iz RS kazao da će Srbija prvi put, u skladu sa svojim ovlaštenjima iz Dejtonskog sporazuma, tražiti izvještaj visokog predstavnika o stanju u BiH. Ponovio je da Srbija podržava integritet BiH i status RS unutar BiH.

Dodao je da je zamolio “sve prijatelje iz RS” da razumiju šta je realna politika.

- Zamolio sam ih da donose zaključke, ali da vode računa i o tim odnosima. Opasno je igrati se bonskim ovlaštenjima i nametanjem zakona i ustavnih rješenja bez saglasnosti sva tri naroda i RS - naveo je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.