ANALIZIRAMO

Rusija je daleko, a Srbija ga spašavati neće: Dodik ostao sam

Ovo je bitka koju predsjednik RS vodi sam protiv ostatka svijeta, a u toj bici može završiti samo kao gubitnik

Dodik: Nema saveznika. Twitter

Danijal Hadzovic

4.7.2023

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, u svojoj suludoj avanturi udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine ponovo je natjerao visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da reagira i upotrijebi bonske ovlasti.

Šmit je, podsjetimo, u subotu objavio da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojima se van snage stavljaju odluke visokog predstavnika na teritoriji RS, kao i odluke Ustavnog suda BiH. On je, pored poništenja neustavnih odluka, napravio izmjene Krivičnog zakona po kojima će nepoštivanje odluka visokog predstavnika nositi i krivičnu odgovornost.

Dosadne floskule

Dan poslije, Dodik je na Kozari održao govor u kojem je ponovio svoje tipične fraze kako Šmit nije legalni visoki predstavnik, kako je BiH kolonija međunarodne zajednice, itd.. No, pored tipičnih floksula, zanimljivo je kako je Dodik kroz cijeli govor provlačio i predsjednika Aleksandra Vučića i Srbiju.

Naime, Dodik je u svom govoru uporno ponavljao da se radi o napadu SAD i Zapada na srpski narod u cjelini te RS i Srbiju, pa je naveo kako pokušavaju da uklone njega i Vučića u paketu.

No, iako Dodik pokušava prikazati da je riječ o tobože zajedničkoj borbi njega i predsjednika Srbije, radi se zapravo o perfidnom i očajničkom pokušaju bacanja vrućeg krompira u Vučićeve ruke. Naime, javna je tajna da je Dodik odavno izgubio podršku Vučića i da je u posljednjoj avanturi udara na državu ostao bez podrške predsjednika Srbije.

Dodik Vučiću poseban problem pravi pokušajima da pitanje RS, tj. vlastito neustavno djelovanje, veže za pitanje Kosova.

Naime, insistiranje Evropske unije da se na Kosovu formira Zajednica srpskih opština (ZSO), što koči kosovski premijer Aljbin Kurti i zbog čega Kosovo trpi i kaznene mjere EU, predstavlja značajan političkih uspjeh vlasti u Srbiji i svakako maksimum koji u ovoj odavno nezavisnoj državi mogu ostvariti za Srbe koji tamo žive.

No, upravo Dodikov pokušaj da to pitanje veže za RS stvara ogroman problem Vučiću, te Kurtiju pruža savršen argument da Srbija na Kosovu pokušava napraviti novu Republiku Srpsku i širiti svoju hegemoniju u regionu.

Priznali Šmita

Također, za razliku od Dodika, Vučić i vlasti u Srbiji priznali su Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, a predsjednik Srbije također ne nastupa neprijateljski prema zapadnim državama i njihovim političkim predstavnicima.

U svojoj posljednjoj avanturi antiustavnog djelovanja i udara na državu Dodik je sam. Nema podršku Srbije, Rusija je daleko, zabavljena svojim jadom, a Dodik saveznika odavno nema ni u Draganu Čoviću, koji je jasno osudio politike Republike Srpske i okrenuo se saradnji sa zapadnim saveznicima i izgradnji države.

Stoga, ovo je bitka koju Dodik vodi sam protiv ostatka svijeta. A u toj bici može završiti samo kao gubitnik, ma koliko da se pokušavao sakriti iza srpskog naroda i Srbije.

Crni dani

Da se Dodiku očito spremaju „crni dani“, u nedjelju je, između redova, potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da su stranci donijeli odluku da „idu žestoko“.

- Plašim se da su stranci donijeli odluku da idu veoma žestoko, vidjet ćemo - rekao je Vučić.

Pritom, dodao je da neće dalje komentirati ova dešavanja, a niti jednom riječju nije dao podršku Dodiku da nastavi i da je Srbija uz njega.

Jasno je da je Dodikovo „ukopavanje“ Vučića pokušaj stvaranja pritiska na predsjednika Srbije i stvaranja lažne slike da je u ovom poduhvatu Srbija uz njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.