TURBULENCIJE

Raguž: Naša odluka o napuštanju HNS-a je konačna

Je li HNS u funkciji jedne stranke ili bi to trebalo biti obrnuto, pitao je Raguž

Raguž: Sterilni dokumenti. M. Smajkić

M. Smajkić

4.6.2021

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke tražio je određene izmjene rezolucije koja je usvojena na današnjem zasjedanju HNS-a BiH. On je, između ostalog, tražio da se iz teksta briše dio koji se odnosi na Sporazum potpisan između HDZ-a BiH i SDA u Mostaru.

- Zašto se poziva na stranački sporazum, a ne na HNS? Je li HNS u funkciji jedne stranke ili bi to trebalo biti obrnuto? Onaj sporazum nikada ne bih potpisao., bez obzira na to što je otkočio proces u Mostaru, Izdali smo hrvatski Travnik i područja gdje su Hrvati manjina - rekao je Raguž, čije tražene izmjene nisu dobile potrebnu većinu.

U izjavi za novinare on je pojasnio da se HRS usprotivio rezoluciji, jer su i prije periodično, svake dvije godine, kako je naveo, imali iste dokumente, isto sterilno napisane, „koje su ostale manje vrijedne od mrtvog slova na papiru“.

- Imam dva problema sa ovim rezolucijom, prvi, to što je napisano je napisano sterilno. Ljudi od nas očekuju konkretan odgovor, a mi dajemo neke površne strateške stvari, dok ono što nije napisano je jedan ispit savjesti. Što smo napravili u posljednjih osam godina neprekidnog mandata hrvatskih legitimnih predstavnika u tijelima vlasti? Nisu uspjeli napraviti apsolutno ništa - rekao je on.


Vasilj: Nisu nam dali priliku. M. Smajkić

Istaknuo je da su iz HRS-a pokušali napraviti da u krovnu političku organizaciju Hrvata unesu dozu demokratizacije.

- Očigledno, to nije moguće. HNS je postao institucija jedne stranke koja ima za cilj ukinuti bilo kakvu drugačiju misao i bilo kakvu drugačiju praksu u BiH i čiji je isključivi cilj osobni stranački interes, a ne interes naroda za ono što se deklarativno kaže - iznio je Raguž.

Ustvrdio je da njihova odluka o napuštanju HNS-a konačna.

 - Oni su ovo mogli organizirati u stranačkim prostorijama, a ne u ovoj konzervi i samo mejlom poslati ovim što su informatički pismeni, a tih nema puno - kazao je Raguž.

Mirko Vasilj, predsjednik Čapljinske neovisne stranke „Čapljina u srcu“ također je rekao da oni istupaju iz HNS-a.

- Nama je osnovno naše nečinjenje u korpusu hrvatskog naroda. Nismo dobili priliku da raspravljamo o klijentelizmu, korupciji, nepotizmu vladajućih struktura unutar hrvatskog korpusa. Mislim da prava borba za hrvatske nacionalne interese počinje ako mi prvo revidiramo sami sebe. Iskreno, žao nam je, ali se dalje ne vidimo tu - poručio je Vasilj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.