DANAŠNJI DNEVNI AVAZ

Nana Fata dočekala pravdu

Radončić poručio, Novalić mora krivično odgovarati

Avaz.ba

6.6.2021

Današnja naslovnica "Dnevnog avaza". Avaz

U današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Nana Fata dočekala pravdu.

Četiri sata trebalo je jučer radnicima s mehanizacijom da sruše bespravno izgrađenu pravoslavnu crkvu u dvorištu nane Fate Orlović iz Konjević-Polja kod Bratunca.

Dvadeset godina trajala je Fatina i borba njene djece za pravdu. Pravda je konačno stigla, ali je Fata proteklih godina preživljavala torture, od dobivanja batina, hapšenja, do raznih uvreda. Usto, teško je oboljela te jučer nije mogla izaći iz kuće i gledati rušenje crkve.

Komentar dana napisala je Meliha Smajkić.

Nakon skandalozne izjave premijera Fadila Novalića o tome kako vakcine nisu pravovremeno nabavljene da građani ne bi bili „pokusni kunići“, usijale su se društvene mreže, s mnogo ljutnje, sarkastičnih, ali i šaljivih komentara na račun premijera.

Međutim, jučer je cijelu situaciju, čini se, značajno pravno uozbiljio predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, on je poručio:  Novalić treba krivično odgovarati zbog Vladinog nadriljekarstva.

Amor Mašović, dugogodišnji predsjednik Federalne komisije za nestale osobe, a potom i Instituta za nestale osobe BiH i čovjek koji je možda i ponajbolje upoznat s razmjerama i okrutnošću zločina čiji je direktni izvršilac Ratko Mladić, očekuje ne samo da Međunarodni mehanizam za krivične sudove u utorak potvrdi kaznu za genocid u Srebrenici već i da kao genocid budu kvalificirani i ratni zločini u drugim općinama.

Ličnost dana je Tomislav Brkić.

Na stranama Globusa čitajte: Ministri finansija G7, grupe sedam najbogatijih zemalja svijeta, dogovorili su se o “minimalnom svjetskom porezu” na firme od najmanje 15 posto, proizlazi iz saopćenja objavljenog 5. juna, nakon dvodnevnog sastanka u Londonu.

NAŠA TEMA Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga: Uskoro nacrt zakona o legalizaciji kanabisa u BiH?

Zatvorenici državnog zatvora poslali novo pismo: Hrana je užasna: ’Ovo ne bi ni pas s maslom pojeo’.

Šesti mjesec u godini u Mostaru je decenijama oslikavao nezapamćene gužve u staroj jezgri grada. Uglavnom, Mostar su jučer pohodili domaći gosti koji su stigli iz drugih gradova BiH, Cazina, Gradačca, Zenice, Sarajeva.

SAZNAJEMO   Podaci iz preduzeća “Rad”: Manje nepropisno parkiranih vozila.

Tužiteljice sarajevskog tužilaštva Aida Topalović, Maja Pašić i glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević doživjele su jučer saobraćajnu nesreću u kojoj, na svu sreću, nisu zadobile povrede.

U Tuzli i cijeloj BiH jučer je vladala neopisiva tuga jer je na ljepši svijet ispraćena djevojka Adisa Atiković, koja je tragično izgubila život 2. juna u 24. godini.

Na stranama Panorame donosimo: Gradonačelnik Bijeljine razgovarao s građevincima, neće više biti povlaštenih investitora.

Tomislav Brkić nakon ulaska u četvrtfinale Rolan Garosa: Težak raspored nije nas omeo.

Almir Aganspahić iza sebe ima odlicnu sezonu. Bh. internacionalac je prošlog ljeta iz Čelika prešao u Novi Pazar, a na kraju se pokazao kao pojačanje za ovaj klub u čijem dresu je postigao 11 pogodaka, uz jednu asistenciju. U razgovoru za “Dnevni avaz” osvrnuo se na minulu sezonu, prvenstvo Srbije, kao i na eventualnu promjenu sredine. Nije tajna da je skrenuo pažnju nekoliko klubova.

U današnjem „Dnevnom avazu“ donosimo prilog "Panorama" mnoštvo zanimljivih sadržaja i svjetki ekskluziv Džon Sina otvoreno o devetom nastavku "Paklenih ulica", Vinu Dizelu, pripremama za ulogu...

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku:https://avaz.pressreader.com/


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.