UOČI IZRICANJA PRESUDE

Vukosava Klanco, heroina iz Vlasenice, za “Avaz”: Sa presudom Mladiću zatvoriti vrata naše mračne istorije

Moje misli i moja duša su sa žrtvama, jer to je jako težak i bolan proces za sve njih, kazala je Klanco

Vukosava Klanco. Avaz

Piše: Al. B.

7.6.2021

Mladiću je malo doživotna robija, jer bi za svaku žrtvu trebao dobiti po jednu, kaže vlasenička heroina Vukosava Klanco.

Žena čija je ljubav prema suprugu Muji bila jača od batina, mučenja i prijetnji vješanjem, Vlaseničanka koja je sa hiljadama sugađana Bošnjaka prognana iz ovog grada, presudu komandantu VRS Ratku Mladiću smatra ključnom i istorijskom, te navodi da će ona ostaviti dubok pečat na cijelu BiH i region. 

- Mladić je sada jedno veliko ništa i mnogo je važnije kako će se sa presudom koja će sutra biti izrečena pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom nositi država i svi njeni građani. Moje misli i moja duša su sa žrtvama, jer to je jako težak i bolan proces za sve njih – kazala nam je Klanco, koja nakon rata živi u švedskom Simrishamnu.

Od same presude važnijim smatra koliko će stanovnici BiH iz nje naučiti.

- Nadam se, moja je želja, da ćemo s ovom presudom zatvoriti vrata naše mračne istorije, koje imamo previše nagomilane i s kojom nismo znali, nismo mogli da se iznesemo, pa ni danas nemamo gdje s time. Mi na svojim leđima vučemo tu crnu, tešku istoriju i onda je svojoj djeci i budućim generacijama kačimo na vrat, a na to nemamo pravo jer tako idemo u nestanak – ističe Klanco.

Uklanjanje crkve iz avlije Fate Orlović i presuda Mladiću dva su značajna događaja, kaže Vukosava, nakon kojih se konačno trebamo upitati – kako dalje. Bol žrtava, dodaje, trebamo svi pokušati podijeliti, pa budućnost graditi na istini i razumijevanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.