KLOPKA ZA ZLOČINCA

Kako je uhapšen Ratko Mladić

Pretresli su kuću brata koji nije bio tu, ali u drugu kuću pripadnici BIA nisu željeli da uđu pod izgovorom da nemaju nalog od istražnog sudije, kasnije se ispostavilo da ih je Mladić gledao iz te kuće

Počinio najmonstruoznije zločine i genocid. Agencije

Piše: A. Aljimi

8.6.2021

Od 1996. kada se sakrio u mišiju rupu s vremena na vrijeme pojavljivale se su se vijesti da je zločinac Ratko Mladić uhapšen, tako je bilo i 26. maja 2011., ali informacija od tog danas bila je posebna, jer je bila tačna!

Kreator genocida i izvršilac nebrojenih patnji za narod Bosne i Hercegovine konačno je uhapšen u selu Lazarevo, kraj vojvođanskog grada Zrenjanina, u kući jednog od njegovih rođaka.

Pet dana kasnije, Mladić je biti isporučen Međunarodnom tribunalu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije koji ga je 1995. godine optužio za genocid i zločine protiv čovječnosti.


BIA vršila opstrukciju

U novembru 2017. godine, Haški tribunal osuđuje Mladića na doživotnu kaznu zatvora utvrđujući da je kriv za deset od 11 tačaka optužnice, među kojima su genocid, protjerivanje, ubistva, nečovječno postupanje prilikom protjerivanja stanovništva iz Srebrenice, ubistva, teror i napadi na civile u Sarajevu.

Po završetku rata, Mladića je s čela Vojske Republike Srpske smijenila Biljana Plavšić (također haška osuđenica za ratne zločine), tadašnja predsjednica manjeg bh. entiteta.

Iako je često viđan kako slobodno živi u Srbiji smjenom s vlasti balkanskog kasapina i haškog optuženika Slobodana Miloševića, Mladić je bio prinuđen da u potpunosti nestane iz javnosti i u skrivanju je proveo više od decenije.

Tokom 2005. godine na čelo Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških bjegunaca došao je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je dobio od Vlade Srbije zeleno svjetlo da nađe i isporuči Mladića.


Kuća u kojoj je Mladić pronađen i uhapšen. Agencije

Sve vrijeme se sumnjalo da Mladića skrivaju operativci Vojne bezbjednosti Srbije. Sastanci tima za lociranje Mladića održavali su se u sjedištu Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) da bi se izbjeglo prisluškivanje.

Tužilac Vukčević svojevremeno je tvrdio da je problem lociranja ratnog zločinca bio upravo u BIA, jer je direktora Rada Bulatovića 2008. godine zamjenio Saša Vukadinović.

Tome ide u prilog i informacija da je tim jednom tražio Mladića u kući brata njegove supruge Bose, u Moštanici. Pretresli su kuću brata koji nije bio tu, ali u drugu kuću pripadnici BIA nisu željeli da uđu pod izgovorom da nemaju nalog od istražnog sudije. Kasnije se ispostavilo da ih je Mladić gledao iz te kuće i dokazuje da je opstrukcija išla do te mjere.


Probao se sakriti iza vrata

Pratili su razne informacije tako je tužilac svojevermeno ispričao da su pratili jednu ženu koja je u Vršcu kupovala mnogo ljekova za probleme s mozgom, a znali su čak i greškom uhapsiti ljude koji su sličili Mladiću.

Stvari je zakomplicirala i Mladićeva porodica koja je 2010. zatražila da se proglasi mrtvim.

Ipak u maju 2011. godine počeo je s porodičnim okupljanjem u kući u Lazarevu, selu nadomak Zrenjanina.

Porodična slava Mladića je Đurđevdan i u posjeti je bila porodica njegovog sina pa su operativci zapazili da se mnogo fotografišu i smatrali su da se u kući nalazi kuriri koji će slike nositi u BiH Mladiću jer su mislili da se tamo krije.

Čekali su kurira, ali on nije izlazio pa su riješili da naprave akciju. Jednom kada su imali neuspjelu akciju Mladić im je pobjegao u pravcu Zrenjanina.


Očekuje ga doživotna robija. Agencije

Ali prilikom upada u kuću Mladić je probao da se sakrije iza vrata. Kada su ga našli, nisu ga odmah prepoznali, mada on nije imao holivudsko prerušavanje poput Karadžića. Na stolu su bila dokumenta na ime Ratka Mladića, pa je on priznao da su njegova.

AFP javlja vijest da je Mladić uhapšen, ali Vlada Srbije to demantira. Ipak, tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić na vanrednoj press konferenciji potvrdio je da je Mladić uhapšen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.