KONAČNA PRESUDA KRVNIKU

Mladić kriv za genocid u Srebrenici, ali ne i u još šest bh. općina

Udruženja žrtava će presudu pratiti iz posebnih prostorija u Mehanizmu

Piše: Ekipa "Dnevnog avaza"

8.6.2021

Mladić stigao u sudnicu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu danas je izrekao konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS Ratku Mladiću. Potvrđena je doživotna kazna zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.


16.35  Žalbeno vijeće odbilo je žalbu Tužilaštva kad je riječ o genocidu u šest bh. općina iz 1992. godine.

Govoreći o žalbi koju je uložilo Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, sutkinja Nijamabe je rekla da Tužilaštvo tvrdi da je pogriješeno kada je zaključeno da zajednica bosanskih muslimana ne čine znatan dio grupe, govoreći o genocidu za 1992. godinu.

Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje dvoje sudije, konstatuje da Tužilaštvo nije pogriješilo u svojoj tvrdnji.

Žalbeno vijeće je odbilo ovaj dio žalbe Tužilaštva.

Iako je postojao zločin, nije postojala namjera za izvršenje genocida, stoji u saopćenju konačne presude koje se odnosi na tačku optužnice broj 1, prema kojoj je Mladić bio optužen za genocid u općinama Prijedor, Ključ, Sanski Most, Foča, Vlasenica i Kotor-Varoš.






Mladić tokom izricanja presude. Screenshot

16.30 Žalbeno vijeće potvrdilo je u cjelosti prvostepenu presudu Ratku Mladiću. On je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja. Drugostepena presuda donesena je uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.



16.20 Mladić se rasplakao tokom donošenja konačne presude da je počinio genocid u Srebrenici 1995.


Pretresno vijeće je zaključilo da je cilj UZP u vezi sa Srebrenicom obuhvatao počinjenje progona i nehumanog djela prisilnog premještanja. Takođe su zaključili da su od 12 jula ujutro genocid, istrebljenje i ubistvo dodatno pomogli cilju UZP-a.


- Žalbeno vijeće potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora koje je g. Mladiću izreklo Sudsko vijeće - navodi se u saopćenju suda u Hagu, dodajući da su također potvrđenje njegove osuđujuće presude za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, stoji u saopćenju.


Istakntuo je da je postojala namjera da se unište Bošnjaci.


Mladić u suzama nakon izricanja presude. AFP

16.18 Murat Tahirović, koji je pratio izricanje presude u realnom vremenu u sudnici u Hagu, potvrdio je da je potvrđena prvostepena presuda, te da je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.


16.15 Novinari su upravo od osoblja Mehanizma dobili saopćenje prema kojem je Mladiću potvrđena doživotna kazna. Potvrđeno je i da je Mladić kriv za genocid u Srebrenici i masovne progone. Sutkinja Nijambe je imala suprotno mišljenje i u ovoj tački.


Pretresno vijeće Mehanizma zaključilo je da je Mladić zločine u BiH počinio učešćem u četiri udružena zločinačka poduhvata.

- Žalbeno vijeće, uz izuzeto mišljenje sutkinje Nijambe, smatra neuvjerljivom ocjenu Mladića da je on djelovao s ciljem humanitarnog zbrinjavanja civila. Mladić nije pokazao greške u zaključivanju prvostepenog vijeća… Premještanje civila je bilo protuzakonito, i posebno premještanje djece, staraca i žena - rekla je Nijambe.

Saopćenje koje su dobili mediji s obrazloženjem presude. Printscreen

16.10 Pretresno vijeće je zaključilo da je cilj UZP u vezi sa Srebrenicom obuhvatao počinjenje progona i nehumanog djela prisilnog premještanja.


Takođe su zaključili da su od 12. jula ujutro genocid, istrebljenje i ubistvo dodatno pomogli cilju UZP-a.


16.07 Žalbeno vijeće odbilo je jedan od podosnova žalbe Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje sutkinje Nijambe.


Što se tiče UZP-a za Sarajevo, Žalbeno vijeće je zaključilo, uz suprotno mišljenje sutkinje Nijambe, da Mladić nije pokazao da je Raspravno vijeće pogriješilo u vezi sa ovim.


Žalbeno vijeće smatra da Mladić nije dokazao da je Sarajevo tretirao kao branjeni grad. Žalbeno vijeće konstatuje da Mladić nije pokazalo grešku koje su odnosi na njegove izjave, uz suprotno mišljenje sutkinje Nijambe.


Vijeće konstatuje da Mladić nije pokazalo da je primjenjen pogrešan standard dokazivanja, uz suprotno mišljenje sutkinje Nijambe. Žalbeno vijeće je odbilo ovaj dio žalbe koji se odnosi na UZP za Sarajevo.


16.04 Raspravno vijeće je zaključilo da je Mladić znatno doprinio UZP-u. Iz svega što je do sada iznijelo Žalbeno i Raspravno vijeće, Nijambe je izuzela mišljenje.

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje. AFP

16.02 Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje.


Kako je rekla Nijambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja.


Sutkinja Nijambe izuzela je svoje mišljenje.


- Ovakve žalbe, koji se tiču povreda prava na Odbranu, česte su u krivičnim predmetima za ratne zločine. U predmetu Radovana Karadžića imali smo na stotine kršenja prava na objelodanjivanje oslobađajućih dokaza – ali to nije uticalo na konalnu presudu - istakla je Nijambe.


16.00  Žalbeno vijeće je u avgustu 2020. saslušalo usmeno izlaganje žalbe.


Mladić se žalio na pravo na pravično suđenje – oslonili su se na događaje koji nisu u optužnici, formalno je primljeno na znanje utvrđenih činjenica, nije se pobrinulo za ravnopravnost strana u postupku, postupak je vođen na uštrb njegovog zdravlja i nije mu izrečen privremeni pravni lijek.


Žalbeno vijeće je utvrdilo da Raspravno vijeće nije prekršilo osnove i odbija žalbe.




U sudnici se, od Sudskog vijeća, nalazi samo jedna sutkinja. Screenshot

15.57 Predsjedavajuća Vijeća čita prvostepenu presudu, a zatim će pročitati žalbe tužilaštva i odbrane.

15.55 Predsjedavajuća sutkinja Priska Nijambe podsjeća da je prva optužnica podignuta 1995. godine, da je Mladić bio u bjekstvu 16 godina, kao i da je od njegovog hapšenja prošlo preko deset godina.


Podsjeća na prvostepenu presudu – kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu – i prelazi na ključne navode žalbi haških tužilaca i odbrane.


Kada krene na sažetak same Žalbene presude, Nijambe će spajati zaključke o pojedinim žalbenim navodima.


15.52 Advokatski tim Ratka Mladića nije sudnici. Advokat Dragan Ivetić iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati izricanju presude. Žalbeno vijeće je dozvolilo pravnoj savjetnici Odbrane Peti-Luiz Bagot (Peti-Louise Bagott) da prisustvuje izricanju presude.


15.40 U sudnici se, od Sudskog vijeća, nalazi samo jedna sutkinja, dok se predsjedavajuća Priska Matimna Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) javlja putem videoveze.


Mladić je rekao da može pratiti suđenje na jeziku koji razumije.

Zločin sluša izlaganje sudija. Screenshot

15.15 Ratko Mladić je doveden u sudnicu. Ismijavao je sve prisutne prije početka izricanja presude, javlja AFP.


15.10 Počelo je izricanje konačne presude Mladiću, koju će javnost, uključujući i medije koji se nalaze u samoj zgradi pratiti sa zakašnjenjem od pola sata.

Ispred Suda u Hagu. AFP

14.53 Jedna od osoba ranije je isticala transparente u znak protesta protiv Suda u Hagu.

Naime, ispred zgrade Mehanizma osoba koja nije htjela da se predstavi medijima je ipak kazala da je tu u znak protesta "zbog nepravde" ovog suda. Na transparetnu kojni je nosio piše: "Alija & Bill = Srebrenica & deal". Više na ovom linku.

Novinarske ekipe ispred Suda u Hagu. AFP

14.50 Predstavnici udruženja žrtava upravo su ušli u zgradu Mehanizma. U sud ulazi i dio novinara koji su akreditovani da izricanje prate iz lobija.

Muškarac s transparentom. Screenshot


14.45 U sarajevskoj Vijećnici organizirano je uživo praćenje izricanja presude.


14.42  Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko smatra da će prvostepena presuda Mladiću biti potvrđena i da će biti osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali ne i u pet drugih bh. općina, uključujući i Prijedor, 1992.


- Ne očekujem da će biti značajnih promjena. Mala je mogućnost da će biti uključen Prijedor kao još jedna općina gdje je počinjen genocid - rekla je Biserko.

Biserko: Ne očekujem da će biti značajnih promjena. Arhiv

14.38 Jedan od branitelja Ratka Mladića, Branko Lukić, tvrdi da je odbrana “nedvojbeno dokazala” da Mladić “nema ništa” sa genocidom.



- Mi sad vjerujemo da će Apelaciono vijeće razmotriti i prihvatiti ove činjenice, i ne mogu očekivati ništa drugo nego da general Mladić bude oslobođen zbog toga. Ako se sudije budu oslanjali na činjenice, pobijedili smo, ako se budu oslanjali na propagandu i političke fraze, nemamo šanse - kazao je Lukić za srbijansku Happy TV.



14.35 Stanovnici Kalinovika, rodnog grada zločinca Mladića, nisu raspoloženi da komentiraju šta očekuju od današnje presude. Više na ovom linku.



14.30 Pred izricanje presude Mladiću u Memorijalnom centru Potočari održava se panel-diskusija. O svojim očekivanjima od presude govore Velma Šarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Nedžad Avdić, preživjeli svjedok genocida i Murat Hurtić iz Instituta za nestale osobe.

Panel-diskusija u Potočarima. A. Bajramović

14.10 Dok se čeka izricanje presude, ulice Srebrenice su prazne, tek pokoja novinarska ekipa prođe centrom grada. Majke Srebrenice očekuju će se potvrditi prvostepena presuda.

Predstavnici udruženja žrtava pratit će presudu uživo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

14.05 Ekipa "Avaza" je posjetila Kalinovik i kuću ratnog zločinca Ratka Mladića gdje je zatekla njegovog bratića Zdravka.

14.00 Udruženja žrtava će presudu pratiti iz posebnih prostorija u Mehanizmu.


Današnju presudu izreći će sudije Pricka Matimba Nijambe (Prisca Nyambe), Aminata Luis Runeni Engum (Aminatta Lois Runeni N’gum), Sejmur Panton (Seymour), Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) i novoimenovani sudija Mustafa El-Baj (Mustapha El Baaj), nakon gotovo deset godina od Mladićevog hapšenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.