SARAJEVO

Ljekari poručili: Vlada FBiH nas dvije godine laže

Razlozi za proteste gomilaju se godinama

Razgovarala: M. Begović

9.6.2021

Ljekari na protestima danas u Sarajevu. M. Begović

Protesti koje je danas održao Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH radi stalnog odgađanja usvajanja Zakona o reprezentativnosti od strane Federalne Vlade tražio je usvajanje i objašnjenje zašto se toliko čeka na usvajanje zakon koji štiti zdravstvene radnike. 

Obzirom da još uvijek nisu dobili povratnu informaciju od strane vlasti, ljekari su najavili da je ovo samo početak i da su spremni na svakodnevne proteste pa i generalni štrajk, ukoliko ne dođe do pomaka.

Prim. Dr. Samra Koradžić Zuban za portal "Avaza" je kazala da je Sindikat formiran prije sedam godina te se brzo proširio kroz federaciju i RS. 

- Zakon o radu ima procenat koji priznaje samo 30 posto za jedan reprezentativni sindikat, sve kada bi nas skupili na jednom mjestu nas nema toliko i svaki dan nas je manje. Prije dvije godine smo napravili izmjene tog zakona i zaista smo pokušali institucionalno kroz razgovore sa parlamentarcima, vladom i svim onim koji odlučuju, međutim dvije godine nas doslovno lažu – kazala je Koradžić - Zuban.





Prim. Dr. Samra Koradžić Zuban. Avaz

Vrijeme je isteklo

Ističe da su ljekari proteste organizirali poštujući epidemiološke mjere, ali se status i reprezentativnost ljekara mora riješiti.

- Ako mi ne zaslužujemo da budemo zaštićeni izgubit ćemo još veći broj velikih i vrhunskih stručnjaka koji svaki dan odlaze. Pa zar nije normalno da jedan kardiohirurg kojeg nemamo, dobije i svoj individualni ugovor ako treba i ako je potreban ovoj zemlji. Ne radi se ovdje o narcisoizmu i egoizmu. Doktori samo žele aktivno učestvovati u svim procesima koji se tiču zdrastvenog sistema. 

Ne bore se doktori samo za plate, nama je muka od ovolike politike koja se inkorporirala u svaki segment društva. Zar nije očito koliko je ljekara umrlo u pandemiji, a da li je neki političar umro od korone? Mi smo očajni, ljuti i ako se ovo ne desi ljekari će potpuno stihijski nestati sa ovih područja, oni vrhunski i oni koji su najpotrebniji – zaključila je Koradžić - Zuban. 

Svaki dan na proteste

Anesteziologinja Amila Smajić kaže da je došlo do blokade u pregovorima o kolektivnom ugovoru. 

- Do sada nije ponuđeno adekvatno obrazloženje zašto je toliko u pripremi i zašto se nije našao na dnevnom redu. Mi ćemo protestvovati svaki dan ako treba poštujući epidemiološke mjere. Ne samo doktori iz KS već doktori iz cijele Federacije BiH dok se to pitanje napokon ne riješi. Poštovali smo situaciju uzrokovanu pandemijom, međutim vrijeme je isteklo. Nećemo pristati dalje na ovo – kazala je Smajić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.