BANJALUČKA KOMPANIJA

Prijatelj Milorada Dodika dobio posao projektovanja Aerodroma Trebinje

Gradnja Aerodroma Trebinje je zajednički projekat Srbije i Republike Sprske, a finansijer će biti Srbija, koja će i gazdovati aerodromom

Trebinje: Vrijednost ugovora je 578.216 eura. Arhiv

Direkt portal

10.6.2021

Banjalučki "Institut za građevinarstvo IG", koji je u porodičnom vlasništvu biznismena Slobodana Stankovića, radit će plansku i projektno-tehničku dokumentaciju Aerodroma Trebinje, stoji u odluci Aerodroma Srbije.

Posao je nakon spovedene tenderske procedure, dodijeljen ovoj firmi, a vrijednost ugovora je nešto viša od 68 miliona dinara (578.216 eura), piše eKapija.



Ponuda iz Kine

Na tender je pristigla i ponuda kineske kompanije "Avic-intl Airport Construction" sa sjedištem u Pekingu, a njena vrijednost bila je nešto viša od ponude banjalučke firme, odnosno 69,8 miliona dinara, piše Direkt portal.


Prema projektnom zadatku, lokacija planiranog Aerodroma Trebinje je oko 14 kilometara zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža.


Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektovati i izgraditi na aerodromu su poletno-slijetna staza, staze za vožnju, platforme, helidrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne sabraćajnice, perimetarski put i druge interne saobraćajnice, zatim spasilačko-vatrogasni poligon, parking za posjetice i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne saobraćajnice i parterno uređenje.


Od objekata visokogradnje gradit će se terminalna zgrada, toranj kontrole letenja, vatrogasna stanica, kargo terminal, skladište goriva sa pretakačkom i pumpnom stanicom, garaža za smještaj aerodromske opreme i sredstava, terminal poslovne avijacije, hangar za vazduhoplove poslovne avijacije, ograda perimetra aerodroma i pomoćni objekti.


Gradnja Aerodroma Trebinje je zajednički projekat Srbije i Republike Sprske, a finansijer će biti Srbija, koja će i gazdovati aerodromom.


Kako je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović najavio krajem prošle godine, početak gradnje Aerodroma Trebinje očekuje se početkom drugog kvartala ove godine, za šta je, kako je rekao, u budžetu predviđeno pet milijardi dinara.


Do Beograda bi se stizalo za oko 40 minuta

Prema najavi gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića iz marta ove godine, aerodrom bi trebalo da zaživi u narednih godinu.


Po izgradnji aerodroma, od Beograda do Trebinja bi se avionom stizalo za oko 40 minuta.


Podsjećamo, Slobodan Stanković blizak je prijatelj Milorada Dodika, a njegove firme već godinama putem tendera dobijaju milione maraka javnog novca, piše Direkt portal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.