BEZ KOMPROMISA

Još ništa od viših plaća, novi raskol među sindikalistima?!

Ne želim ulaziti u odnos između sindikata, poručuje Smailbegović. Vlada FBiH otežava i bavi se politikantstvom, kaže Bektić

L. Memić

Dio Saveza samostalnih sindikata potpisao sporazum s poslodavcima

Foto: Ilustracija


Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) već duže vrijeme nema jedinstven stav. Naime, postoje dva predsjednika Saveza i dvije grupacije granskih sindikata koje podržavaju svog predstavnika.

Novi ambijent

Međutim, prema svemu sudeći, došlo je do novog raskola u Savezu, s obzirom na to da su prije nekoliko dana predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i šest industrijskih sindikata potpisali zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.

Aktuelni predsjednik SSSBiH Mevludin Bektić za „Avaz“ je kazao da je prisustvovao svečanom potpisivanju spomenute platforme.

- Hoću da vjerujem da će se stvoriti jedan novi ambijent između sindikata i poslodavaca. To su dvije interesne skupine i svako traži svoju poziciju, ja se ne slažem po pitanju minimalne plaće - pojasnio je Bektić.

 • Smailbegović: Spremni smo razgovarati

  Smailbegović: Spremni smo razgovarati

  Foto: Arhiv


Dodao je da je pitanje minimalne plaće delegirano i stavljeno kao imperativ rada Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH.

- Na narednoj tematskoj sjednici bavit ćemo se pitanjem najniže plaće. To je stav SSSBiH i ove grupacije koju ja predstavljam. Već duže vremena pokušavamo doći do socijalnog dijaloga uz nerazumijevanje poslodavaca zato što oni insistiraju na dva zakona, a radi se o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima. Nama je to nedopustiv koncept da uvijek budemo uvjetovani nekim zakonima - poručio je Bektić.

Vjeruje da će se odnosi među sindikatima izgladiti.

- Imamo situaciju da se poslodavci i Sindikat dogovore, ali Vlada FBiH otežava i bavi se politikantstvom - zaključio je Bektić.

Nužan kompromis

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović ističe da ne želi da se miješa u odnos između sindikata.

- Mi u te stvari ne ulazimo, ali smo spremni i želimo da razgovaramo. Napravit ćemo neki kompromis - poručio je Smailbegović.

 • Bektić: Drugi sindikati će se pridružiti

  Bektić: Drugi sindikati će se pridružiti

  Foto: Arhiv


Dodao je da pitanje minimalne plaće još nije dogovoreno.

- Ssložili smo se da treba doći do povećanja, da minimalna plaća mora rasti i da ovisi o dosta faktora. Minimalna plaća ima dva ključna aspekta - jedan je socijalni, a to je da onaj ko prima minimalnu plaću može preživjeti od nje. Ukoliko bi ta plaća otišla previsoko, moglo bi doći do otpuštanja radnika i povećanja rada nacrno - istakao je Smailbegović.

Potpisnici platforme

- Naš glavni partner je industrija realnog sektora i to je ovih šest sindikata koji su potpisali platformu, oni sebe nazivaju industrijskim sindikatom. Mi smo vidjeli da s tim sindikatom imamo puno više dodirnih tačaka nego sa sindikatima javnog sektora. Pozvali smo sve one koji žele da se priključe. Postoji još nekoliko sektora granskih sindikata za koje bismo voljeli da su tu - pojasnio je Smailbegović.

Više o temi Mevludin Bektić

KOMENTAR DANA
Deblji kraj
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na