NEMA ČEKANJA

Mogu li plaće biti više za 400 KM

S obzirom na rast prihoda od direktnih poreza za 15 posto u prošloj godini, ima prostora da se sve plaće mogu povećati, kazao je Smailbegović

Radnici zaslužuju biti bolje plaćeni za svoj rad. Avaz

Piše: A. Bajramović

10.1.2023

Udruženje poslodavaca FBiH je, putem ovlaštenih predlagača, uputilo u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Zakona o doprinosima, čijim bi se usvajanjem omogućio rast plaća radnicima u realnom sektoru od 100 do 400 KM. 

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora UPFBiH Adnana Smailbegovića, o rasterećenju privrede već godinama se govori, a usvajanjem ovih izmjena dokazalo bi se da se to zaista iskreno i želi.


Sve isto

- Taj zakon je u proceduri pet-šest godina, ali nikako da bude usvojen. Ovdje smo došli do rješenja koje bi moglo biti privremeno, do donošenja zakona. Da se plaća iz prošle godine, koja može biti decembarska ili prosjek iz posljednja tri mjeseca, poveća do 400 KM, a da se to povećanje simbolično oporezuje. Mi smo predložili oko 13 posto na neto plaću. Time država ne bi izgubila ništa, dobila bi nešto, ali ne onoliko kao do sada. S obzirom na rast prihoda od direktnih poreza za 15 posto u prošloj godini, ima prostora da se sve plaće mogu povećati - pojasnio je Smailbegović.



Smailbegović: Ovdje smo došli do rješenja. Avaz

Za izmjene kojima bi se omogućilo da kompanije na iznos za koji uvećaju plaću plaćaju niže doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje poslodavci traže hitnu proceduru kako bi se već januarska plaća mogla obračunati na taj način.

Vlada FBiH je, uprkos zahtjevima sindikata, upozorenjima da ostajemo bez radne snage i da brojna zanimanja postaju deficitarna, najnižu plaću sa 543 povećala na nedovoljnih 596 KM.


Sedam sindikata

Mizerno povećanje od 50 KM u vremenima kad je vrijednost potrošačke korpe dostigla 3.000 KM sindikati ne prihvataju.

- Mi smo potpisali sedam granskih kolektivnih ugovora sa sedam sindikata iz realnog sektora, kojima smo sve te plaće podigli. Tako je u metalskoj industriji minimalna plaća 780 KM. S ovim izmjenama bi se i minimalne, i sve plaće u realnom sektoru mogle povećati do 400 KM, u skladu s mogućnostima svake firme - rekao je Smailbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.