ZAKONSKE PREPREKE

Električni automobili daleki san za BiH, zaostajemo za EU

Ovakvom politikom brzo ćemo doći u energetsku ovisnost, smatra Muratović

U BiH registrirano 41 električno i 890 vozila na hibridni pogon. Avaz

Piše: L. Memčić

12.6.2021

U elektromobilnosti Bosna i Hercegovina zaostaje za regijom i Evropskom unijom, problem je nepostojanje zakonskog okvira za razvoj ove grane autoindustrije. Ipak, uprkos zakonskim preprekama, BiH ima 145 punionica za električna vozila, ali i tri puta manje registriranih ekološki prihvatljivih vozila. Tačnije, 41 električno i 890 vozila na hibridni pogon.


Potrebna strategija

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kaže da BiH ne drži korak s EU kada je u pitanju energetska tranzicija te da će ovakvom politikom brzo doći u energetsku ovisnost.

Prema njegovom mišljenju, da bi BiH spremno dočekala val električnih automobila, vlasti moraju uvrstiti projekt u strategiju razvoja te napraviti veću mrežu stanica za punjenje električnih automobila.


Muratović: Sredstva uložiti u obnovljive izvore energije. Arhiv

Kako navodi, to nije velika investicija, mogu se dobiti sredstva evropskih pretpristupnih fondova.

- Sredstva koja su planirana za Blok 7 treba uložiti u obnovljive izvore, prije svega u solarne elektrane, uključiti građane kao partnere i napraviti korektan plan protočnih elektrana, ne ovih koje uništavaju okoliš - kazao je Muratović za „Avaz“.


Javni konkurs

Indira Sulejmanagić iz Federalnog fonda za zaštitu okoliša kaže da Fond kroz programske aktivnosti predviđa poticajna sredstva za prelazak na korištenje električnih automobila.


Sulejmanagić: Slaba zainteresiranost. Arhiv

- Sredstva su dostupna svim zainteresiranim putem javnog konkursa. Međutim, imali smo slab odaziv, uglavnom se to svelo na nekoliko kompanija. Na institucijama i privrednim društvima je da prijave projekte. Kantoni i javna preduzeća bi trebali da prepoznaju ovu šansu da mogu dobiti kao grant dio sredstava ukoliko se odluče na ekološki povoljnija vozila - istakla je Sulejmanagić.


Sulejmanagić: Malo projekata

Fond je, kako kaže Sulejmanagić, finansirao i projekte gradnje električnih punionica jer i to predstavlja prepreku za masovniji prelazak na ovaj tip vozila.

- Ako nemate dovoljan broj punionica, manji je i interes. I tu je vrlo oskudan broj projekata, radi se samo na pojedinačnim slučajevima. Potrebno je jačati svijest i razmišljati na ekološki prihvatljiv način, a poseban problem je što u siromašnijim društvima građani nisu dovoljno ekološki osviješteni - kazala je Sulejmanagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.