BEZ REFORMI

MMF spašava BiH grčkog scenarija

Strah ih je naše nelikvidnosti, boje se proglašenja državnog bankrota, stoga nam i daju ovu pomoć, kaže ekonomista Željko Rička

MMF daje novac kako bi se izbjegao revolt građana poput onog iz 2014. godine. Avaz

Piše: E. Halimić

13.6.2021

Bosna i Hercegovina će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobiti 300 miliona eura, a da pritom ne mora provesti nijednu reformu. Informaciju da ćemo dobiti novac potvrdio je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel (Andrew Jewell) te pojasnio da su sredstva namijenjena i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija.


Minimalna stopa

Podsjećamo, predstavnici MMF-a još prošle godine započeli su pregovore o novom aranžmanu s našom državom, ali insistirali su da BiH mora provesti reforme ako želi dobiti novac. Međutim, vlasti u BiH nisu pokazale spremnost na reforme.

Ipak, MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše savladaju posljedice korona krize i njenog utjecaja na ekonomiju. Za razliku od ranijih sporazuma, ovaj put naša država neće moći podići novac direktno od MMF-a.

Radi se o programu dodjeljivanja određene količine valute specijalnog prava povlačenja (SDR), odnosno prava da se BiH kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 miliona eura.

Ekonomista Željko Rička za „Avaz“ je kazao da ovo nije dobra praksa, jer bh. političare ne treba navikavati da mogu dobiti novac bez reformi.


Rička: Nije za ovakve oblike pomoći. Avaz

- MMF je poduzeo ovaj korak jer se plaši da će BiH biti najnezdravije tkivo u okruženju. Boji se posljedica ukoliko se ne budemo mogli izvući iz ove krize. Ovo je neki njihov dar kako bi zakrpili neke budžetske rupe koje imamo. Nisam za ovakve oblike pomoći - naglasio je Rička.

Dodao je da MMF na ovaj način bukvalno želi spriječiti grčki scenarij.

- Ova darežljivost trebala bi stvoriti moralnu obavezu vlasti da konačno počnu nešto raditi, međutim, to se neće dogoditi. Plaše se kompliciranja situacije u BiH, daju nam novac kako bi pokušali izbjeći revolt građana, kojima je svega preko glave, a najviše nesposobnih vlasti - istakao je Rička.


Penzioni fond

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku postoji realna mogućnost da se u pitanje dovede i penzioni fond koji je budžetska kategorija.

- Ovo je davanje da se začepi neka budžetska rupa. Strah ih je naše nelikvidnosti, boje se proglašenja državnog bankrota, jer bi to bilo katastrofalno. To bi promijenilo sve u regionu. Stoga nam i daju ovu pomoć, a ne bi me iznenadilo da će nam kraju i otpisati dio dugovanja. Među građanima se nakupilo dovoljno negodovanja i ovo se radi kako bi se kupio građanski mir, a znamo kako se kod nas završi nezadovoljstvo građana. Svi se sjećamo 2014. i masovnih demonstracija, zapaljenih zgrada i svega što se desilo - zaključio je Rička.

Dug prema MMF-u

BiH mora MMF-u otplatiti još 386,74 miliona SDR. Naša zemlja treba otplatiti kompletan aranžman u iznosu od 265,2 miliona SDR koji je BiH dobila u aprilu 2020., te 121,54 miliona iz prethodnog proširenog aranžmana odobrenog u septembru 2020. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.