ZADUŽENJA

BiH odustala od kredita MMF-a

Očito je da pregovori s MMF-om nigdje ne vode, RS ne popušta u svojim zahtjevima, kaže Gavran

MMF insistira na provođenju ekonomskih reformi. Arhiv

Piše: E. Halimić

18.5.2021

Entiteti u BiH, prema svemu sudeći, odustali su od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu od 1,5 milijardi maraka.


Izmjena Zakona

Faksimil Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2021.. Printscreen

Naime, Vlada Federacijeje Parlamentu FBiH poslala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2021. godinu, koji će se pred parlamentarcima naći na prvoj narednoj sjednici.

Prijedlogom se iz Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2021. godinu briše prihod od nove tranše MMF-ovog aranžmana. Izmjenu Zakona o izvršenju budžeta po hitnom postupku vlast će nazvati tehničkom, a suštinski dokazuje da je aranžman s MMF-om do kraja godine propao i da od reformi nema ništa.

Ekonomista Igor Gavran za „Avaz“ je kazao da su dva ključna razloga zbog kojih Vlada FBiH planira izmjene u budžetu.


Gavran: RS je uzrok blokade. Arhiv

- Očito je da pregovori s MMF-om nigdje ne vode, RS ne popušta u svojim zahtjevima, a FBiH sama ne može zaključiti novi aranžman. Jasno je da je uzrok blokade pregovora u RS u smislu da oni ne prihvataju reforme koje se traže - kazao je Gavran.

Dodao je da je drugi razlog ubrzao i olakšao donošenje ovakve odluke u FBiH.


Londonski scenarij

Mašić: Koji su to razlozi. Avaz

- To je najava iz MMF-a da će na raspolaganje staviti dodatnih 150 miliona eura bez ikakvih uvjeta. Entiteti, dakle, računaju na ta sredstva, a dalje će uslijediti zaduživanje na lokalnom nivou putem emisije vrijednosnih papira - istakao je Gavran.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić za „Avaz“ je kazao da SDP očekuje da Vlada FBiH objasni zašto ovo radi.

- Želimo da vidimo koji su to razlozi koji su doveli do ovako teške promjene finansijskog plana FBiH. Interesantno je da čujemo šta se to promijenilo da se sad odustaje od MMF-a. Evidentno je da Vlada FBiH ide u neizvjestan kreditni aranžman jer je neizvjesno po kojim uvjetima se oni planiraju zaduživati na domaćem tržištu. Samo se nadam da neće biti neki „londonski scenarij“, kao u slučaju RS - istakao je Mašić.

Pretjerano zaduživanje

Gavran ističe da trenutne najave iz entiteta o novom zaduživanju djeluju pretjerano.

- Vlasti u FBiH nemaju druge strategije osim zaduženja. A, ako je već zaduženje neminovno, onda je ono kod MMF-a bolje jer se uvjetuje ključnim reformama koje daju pozitivne rezultate. Ovako, novac koji će entiteti posuditi bit će potrošen na plaće i dugove, dakle, bez kontrole i bez stvaranja nove vrijednosti - zaključio je Gavran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.