PUTOVANJA

Region popušta mjere, građani se raduju ljetu

U Srbiju, Crnu Goru i Albaniju možemo nesmetano ući

A. Čengić

Uočeni problemi na granici s Hrvatskom

Foto: Ilustracija


Zahvaljujući još povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u regionu u odnosu na prije 14 dana, zemlje okruženja dodatno su popustile mjere. 

To je dobra vijest za turističke radnike, ali i građane uoči ljetne sezone i godišnjih odmora.

Plaćen boravak

Što se tiče prelaska granica, Srbija i Crna Gora nisu ništa mijenjale. U ove dvije zemlje slobodan je ulaz, bez ikakvog testiranja ili potvrda. Vlade ovih država dodatno su ublažile mjere u vidu dozvoljenog broja okupljanja, a dozvoljeni su i koncerti. 

Albanija, koja posljednjih godina bilježi značajan porast broja bh. turista, isto je uradila prošle sedmice.

Međutim, najviše problema građani imaju prilikom ulaska u Hrvatsku. Značajan broj njih je vraćen s granice jer nisu imali potrebne papire ili dozvole. 

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske dalo je detaljne informacije, a bh. građani najčešće su vraćeni jer su imali samo potvrdu o rezervaciji.

  • Dobra vijest za turističke radnike

    Dobra vijest za turističke radnike

    Foto: Ilustracija


- To nije dovoljno. Neophodna je i potvrda da je boravak plaćen. Priznaje se i avansna uplata. Građani će, ukoliko izvrše uplatu, biti pušteni, u suprotnom, nema prelaska granice - rečeno nam je iz MUP-a Hrvatske.

Na njihovoj internet-stranici date su detaljne upute. Tako je dozvoljen prelazak granice uz negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT, pri čemu BAT test mora biti sa zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije ili uz potvrdu o vakcinaciji ili o prebolovanom virusu, ne stariju od 180 dana.

Osoba koja je vakcinisana u Hrvatsku može ući nakon 14 dana od dana vakcinacije.

Prijava turista

Također, ukoliko se planira odmor kod prijatelja ili člana porodice koji posjeduje nekretninu, vlasnik nekretnine mora goste prijaviti turističkoj zajednici i uz tu potvrdu je dozvoljen prelazak granice. Ukoliko je osoba vlasnik nekretnine, mora sa sobom imati potvrdu o vlasništvu.

Iako Slovenija ukida stanje epidemije, do 21. juna na snazi ostaje mjera da se preko granice može samo s negativnim testom ili potvrdom o vakcinaciji.

U Španiju samo vakcinisani

Vlada Španije objavila je da otvaraju granice za turiste, ali samo one koji su primili obje doze vakcine. U Španiju mogu ući svi koji su primili neku od vakcina koje su odobrile Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lijekove, odnosno vakcinu kompanija “Pfizer” i “BioNTech”, “Moderna”, “AstraZeneca”, “Johnson&Johnson” ili “Sinopharm”.

Više o temi Pandemija

INDIJSKA VARIJANTA
Delta soj korone potvrđen i u Beču
UKIDAJU OGRANIČENJA
Slovenija sutra proglašava kraj epidemije
NA VRH

Podijeli članak na