NA LICU MJESTA

Stipendije za djecu povratnike u istočnoj Hercegovini

Cilj ove posjete bio je upoznavanje sa životom povratnika te uručivanje stipendija djeci povratnika, kao i posjeta nani Fati

Piše: P. Mucović

15.6.2021

S današnje posjete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U posjeti istočnoj Hercegovini danas je boravila delegacija MIZ Sarajevo i Muftijstva mostarskog. Cilj ove posjete bio je upoznavanje sa životom povratnika te uručivanje stipendija djeci povratnika, kao i posjeta nani Fati, jednoj od prvih povratnika u Bileću.

Prema riječima glavnog imamam MIZ Gacko Sadeta ef. Bilalića, koji je bio domaćin, na početku same posjete Hercegovini održan je prijem u Upravnoj zgradi MIZ Gacko, nakon toga u džamiji Mehmed-age Zvizdića u Kuli Fazlagića obavljena je molitva i uručene su stipendije za djecu koja pohađaju školu, prigodni pokloni za predškolsku djecu i omladinu, te poklon mladom bračnom paru koju očekuju prinovu za mjesec dana.

Posjetili nanu Fatu

- U Bileći, delegacija je posjetila nanu Fatu Jaganjac, koja čuva ključeve naše gradske džamije i jedna je od prvih povratnika u općini Bileća. Nani Fati je uručen prigodan poklon, kao i nani Safiri i njenom unuku. Na području Trebinja uručene su stipendije za troje djece školskog uzrasta koji žive u ovom gradu. Stipendija je uručena i djevojčici Asji, koja živi na Ivanici, samoj granici BiH i Hrvatske - izjavio je ef. Dedović i dodao da je zahvalan na posjeti sarajevskim imamima na čelu sa glavnim imamom dr Abdulgafarom Velićem Istočnoj Hercegovini.

- Svojom posjetom su donijeli radost za povratničku djecu kroz stipendije i darove koje su im uručili. Trudili smo se da im pokažemo sve ono što karakteriše Istočnu Hercegovinu i njene ljepote. Našu saradnju ćemo nastaviti kroz određene projekte koje će MIZ Sarajevo podržati. Sarajevski imami su danas praktično pokazali kako se daje stvarna podrška kolegama u RS i hvala im na tome - istakao je ef. Bilalić.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović rekao je da je zaista lijep gest koji su učinili sarajevski imami.

- Ovo je jedna zaista lijepa gesta, gesta ljubavi, pažnje, solidarnosti i dobročinstva. Ovim naš glavni grad, naš centar iskazuje svoja osjećanja prema ovim rubnim prostorima, gdje je manji broj ljudi. Ali evo sretni smo što poslijednjih godina imamo značajan broj djece. U Gacku devetoro, u Trebinju troje, pa i ovdje u područnoj školi na Ivanici jedno. To su stvari koje ulijevaju nadu i optimizam da če se ova zajednica širiti i razvijati, jer imamo mlade ljude koji su spremni nositi se sa svim izazovima života nba ovim rubnim područjima - izjavio je muftija Dedović.

Glavni imama MIZ Sarajevo dr Abdulgafar Velić naveo je da je MIZ Sarajevo prisutan na ovim prostorim u mnogim aktivnostima.


Pripremili stipendije

- Ova današnja akcija je ipak malo drugačija. Sarajevski imami su od svojih sredstava pripremili stipendije i psvakom školarcu, i prigodne poklone za svu ostalu djecu na području Gacka, Trebinja, Ivanice i Bileće. Stoga ova posjeta nosi jednu posebnu težinu i emocije“, zaključio je ef. Velić

Delegaciju MIZ Sarajevo sačinjavali su glavni imamo dr Abdulgafar Velić, pomoćnici glavnog imama Amar Bašić, Elvedin Klisura, Miralem Babajić, Malik Šljivo, sekretar medžlis Muhamed Memić kao i učači Kur'ana i ilahija Mustafa Isaković i Resul Alić, dok su delegaciju Muftijstva mostarskog činili muftija mostarski Salem-ef Dedović i Ilham Puce, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.