DANAS SJEDNICA

Poslanici i delegati PSBiH pitaju ministre o aktuelnim temama

Više od 35 pitanja bit će postavljeno Vijeću ministara na današnjoj zajedničkoj sjednici

Danas zajednička sjednica. Avaz

Fena

16.6.2021

Više od 35 pitanja bit će postavljeno Vijeću ministara na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koja su uputili poslanici i delegati Predstavničkog i Doma naroda PSBiH.

Prva je to zajednička sjednica u ovom sazivu državnog parlamenta, a pitanja se odnose na ispunjavanje 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, zatim na nabavku vakcina i druge aktuelne teme.

Jedno od pitanja postavio je delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP), a tiče se usvajanja Osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izmjene zakona o hrani

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) zatražila je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegletije (SNSD) na pitanje zašto još uvijek nije počela provjera validnosti diploma u institucijama BiH.

Također, poslanik SDA u Predstavničkom domu Edin Mušić zatražio je odgovor od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) kada će u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene zakona o hrani, veterinarstvu te poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju kojima bi se osigurao bolji plasman bh. proizvoda na evropska tržišta.

Nuklearni otpad

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić očekuje na sutrašnjoj sjednici odgovor od Vijeća ministara šta se konkretno uradilo u pogledu zaštite suverenih prava na moru i donošenja posebnog zakona o moru BiH.

Ministru pravde BiH Josipu Grubeši (HDZ) poslanik SDA Halid Genjac uputio je pitanje o tome šta je poduzeto na zaključivanju bilateralnog ugovora o imovinsko-pravnim odnosima BiH i Hrvatske.

Ostala pitanja odnose se na zaštitu domaće proizvodnje, odlaganje nuklearnog otpada na području Trgovske gore, izrade zakona o vanjskim poslovima te euroatlantskim integracijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.